Avto
9138 ogledov

Kriza: Avtomobilov bo manj

Parkirišče, novi avtomobili Profimedia
Kriza v avtomobilski industriji z dobavo polprevodnikov se nadaljuje. Posledica bo manj proizvedenih avtomobilov, daljše čakalne dobe na nove avtomobile, posledično raste cena rabljenim avtomobilom, ki so kupcem na voljo takoj.

S krizo polprevodnikov v dobavni verigi, ki vpliva na zmanjšanje proizvodnje, se sooča celotna avtomobilska industrija. Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota bo septembra za 40 odstotkov zmanjšal obseg proizvodnje. Razlog je nadaljevanje pandemije covida-19 v številnih državah jugovzhodne Azije, ki je še dodatno zaostrilo težave v dobavni verigi.

BMW 3D tisk Avto BMW bi avtomobile kar natisnil

Toyota bo zaradi pomanjkanja čipov proizvedla manj avtomobilov od načrtov, saj bo začasno ustavitev delovanja več japonskih tovarn. Po navedbah časnika Nikkei naj bi Toyota ob proizvodnji v japonskih tovarnah zmanjšala tudi obseg dela v Severni Ameriki, na Kitajskem in v Evropi.

Nakup avtomobila | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Proizvodnja volkswagna ID.3 Avto Avtomobilska industrija se sooča s pomanjkanjem pomembnega dela

Audijevi delavci z daljšimi počitnicami

Pomanjkanje čipov sicer pesti vse avtomobilske proizvajalce. Da bo s 23. avgustom začasno zaustavil delo na vseh treh proizvodnih linijah v tovarni Togliatti, je danes sporočil tudi ruski avtomobilski proizvajalec Avtovaz.

Tovarna Revoz Avto V Revozu ustavili stroje, vsi ostali doma

Nemški avtomobilski proizvajalec Audi pa bo zaradi pomanjkanja polprevodnikov podaljšal poletne počitnice za okoli 10.000 zaposlenih v tovarnah v Inglostadtu in Neckarsulmu. Zaposleni bodo delali po skrajšanem delovnem času, posledično pa bo izdelani nekaj tisoč manj avtomobilov od načrtovanih.

Neverjeten skok cen rabljenih vozil

Prav zaradi pomankanja novih vozil na trgu in daljše dobavne dobe pa cene rabljenih vozil vztrajno naraščajo in tempo ne pojenja. To potrjujejo tudi podatki nemškega portala za rabljena vozila AutoScout 24, kjer navajajo, da se je povprečna cena rabljenega avtomobila junija v Nemčiji povzpela na 22.941 evrov, kar je še en izmed zaporednih rekordov. V medletni primerjavi to pomeni podražitev do 3000 evrov.

Rabljeni avto prevoz | Avtor: Profimedia Profimedia

Rabljeni avto Nova resničnost: Avto Nova resničnost: rabljenim avtomobilom močno poskočila cena

Kot smo poročali na zurnal24.si, gre za preplet manjših in večjih dejavnikov. Glavna je kriza polprevodnikov, ki omejuje proizvodnjo novih avtomobilov in njihovo dobavljivost. Potrošniki se zato pogosteje, kot je bilo to v preteklosti, zatekajo k rabljenim vozilom, kar je njihove cene potisnilo na rekordno raven. Drugi razlog pa je, da ljudje ohranjaj ov lasti avtomobil dlje kot pred pandemijo. Zato je ponudba rabljenih avtomobilov skromnejša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.