Avto
62 ogledov

Lastniki odgovorni, da njihova drevesa ne smetijo ceste

Listje Žurnal24 main
Lastniki hiš in zemljišč ob cesti bi morali čistiti odpadlo listje s površin na podoben način kot sneg.

Te dni so ceste in pločniki pisanih barv, saj drevesa v pripravi na zimsko mirovanje odmetavajo listje. Znano je, da predvsem mokro listje na cestišču, kolesarskih stezah in pločnikih lahko povzroča izredno spolzke razmere, zato bi morale pristojne službe poskrbeti za čimprejšnje očiščenje teh površin. 

Kot so za Žurnal24 pojasnili pri ljubljanskem podjetju Snaga, se pri čiščenju zanašajo na ročno in strojno pometanje, uporabljajo tudi specializirana vozila s sesalci. 

"Prioriteto imajo površine, ki so bolj obremenjene s prometom in listjem: kolesarske steze, pločniki, trgi, cestne površine, zelenice in parki," pojasnjujejo. Odpadlo listje v ljubljanskem primeru odpeljejo na odlagališče Barje v proces kompostiranja, kompost pa uporabijo za sajenje in dognojevanje rastlin. 

Čeprav so za čiste javne površine res odgovorna javna podjetja, pa imajo svoj delež odgovornosti tudi vsi lastniki, ki mejijo na te  površine. 

"Lastniki zemljišč morajo svoja zemljišča vzdrževati tako, da ne kazijo urejenega in čistega videza okolice in se z njih ne širijo odpadki, trava, veje in tudi listje na občinsko cesto ali javno zeleno površino in ne ovirajo rabe teh površin ter javne prometne varnosti," opozarjajo pri Snagi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar olor
    olor 16:50 11.november 2015.

    če nebi imel meglo med nogami, bi imel tudi ti otroke.

  • Ferluci 13:56 11.november 2015.

    Če je neroden. Prej padajo debelinkoti in nerodni zavaljeni mestni otroci.

  • Pepe007 13:24 11.november 2015.

    Kolesar, ki pade na listju, se mora naučiti upravljati svoje vozilo... Dedki in babice pa tudi.Neprilagojena hitrost glede na razmere na cesti.