Avto
78 ogledov

Legendarni F1 McLaren lahko popravijo samo s prastarim prenosnikom

To je sanjski osebni avtomobil Lewisa Hamiltona: mclaren LM. Žurnal24 main
Mehaniki pri McLarnu imajo kljub vsej sodobni opremi v svoji delavnici še vedno stari Compaqov prenostni računalnik. Samo z njim lahko servisirajo elektroniko na slavnem športnem avtomobilu F1 McLaren.

McLaren F1 je bil eden izmed najnaprednejši avtomobilov, ki so ga predstavili zdaj že davnega leta 1992. Še danes velja za enega najhitrejših cestnih avtomobilov. Izdelali so samo 106 primerkov.

Čeprav so računalniki in oprema za diagnostiko v 24 letih močno napredovali, pa morajo pri McLarnu še danes uporabljati prastrari Compaq LTE 5280 prenosni računalnik za servisiranje elektronike vozila F1 McLarna.

Novinarji Jalopnika so nedavno obiskali mehanike McLarna in med različnimi posebnostmi v delavnici izpostavili prav stari računalnik. Pri McLarnu so pojasnili, da ga potrebujejo zato, ker ima vgrajeno posebno CA kartico. Gre za povezljivost DOS programske opreme in avtomobila.

V prihodnje bo drugače

Medtem, ko moderni računalniki uporabljajo pametne kartice ali USB priključke z dostopnimi kodami za občutljive primere, se je CA kartica uporabljala pred dvema desetletjema. Pri McLarnu naj bi v prihodnje težavo rešili in omogočili odpravljanje napak tudi z modernimi sistemi.

Takšen prenosnik brez CA priključka stane nekaj sto evrov, delujoč in pravilno konfiguriran računalnik s CA priključkom pa nekaj tisoč evrov. To je še vedno drobiž v primerjavi s športnim modelom F1 McLaren, ki danes na trgu dosega ceno več milijonov evrov.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.