Avto
8794 ogledov

"Letošnje poletje bo poletje zastojev"

Novice: Pripravite se, danes bo na cestah gneča - Gneča na avtocesti Bralec
Letos bo padel rekord, pravijo napovedi. Na vsako pot se dobro pripravite.

Po ocenah, ki jih je Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) pridobila od nekaterih partnerskih evropskih avtomobilskih klubov, naj bi bil to poletje – v primerjavi z rekordnim letom 2019 – promet na naših cestah povečan za pet do deset odstotkov.

"Povečano število turistov na naših cestah iz smeri Avstrije proti Hrvaški opažamo že v teh dneh, v nedeljo pa pričakujemo zelo povečan promet v obratni smeri. Še več prometa pričakujemo vse nadaljnje počitniške konce tednov," pojasnjuje Matic Zupančič.

"Če je le mogoče, se izognite potovanju proti morju v petek popoldne, ko bo promet že tako povečan zaradi popoldanske prometne konice, in v soboto med 7. in 16. uro, ko pričakujemo največ zastojev. Gost promet bo po napovedih tudi v obratni smeri, torej od Hrvaške proti Avstriji in Italiji, predvsem ob sobotah čez cel dan ter ob nedeljah dopoldan in proti poznemu popoldnevu." 

Zupančič ob tem dodaja, da je, četudi večina držav trenutno nima ukrepov v povezavi z epidemijo covida-19, vseeno dobro preveriti aktualne (prometne) informacije za državo, v katero potujemo.

Brezhiben avto, pijača in mirni živci 

Na AMZS voznikom svetujejo, da se na pot še bolje pripravijo. "To med drugim vključuje načrtovanje poti, preverjanje aktualnih informacij o državi, v katero potujemo, ter stanja na cestah. Na pot se odpravimo le s tehnično brezhibnim in ustrezno servisiranim vozilom ter pravilno naloženo prtljago."

avtocesta kolona | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kot poudarjajo pri zvezi, je čas odhoda zelo pomemben. Vozniki naj se na pot odpravijo dovolj zgodaj, saj s tem zmanjšajo verjetnost, da se bodo na cesti ali mejnem prehodu znašli v zastoju. Če pa do tega že pride, so jutranje temperature bolj prijazne za čakanje v koloni. S sabo naj imajo dovolj vode oziroma brezalkoholne pijače in tudi kakšen prigrizek, ki pride prav, če zastoji trajajo dlje časa. Rezervoar goriva ali baterija električnega avtomobila naj bosta dovolj polna tudi za primer, če se bo pot časovno bistveno podaljšala.

Gneči se lahko izognemo z izbiro manj obremenjenih cest in mejnih prehodov. Vozniki naj bodo spočiti, vsi potniki pa se morajo zavedati, da bo potovanje zaradi morebitnih zastojev trajalo dlje časa.

Zupančič ob zastojih izpostavlja tudi pomen vzpostavljanja reševalnega pasu. Ob tem dodaja, da je lahko zapuščanje vozila, ki stoji v koloni, smrtno nevarno – avtocesta ni postajališče oziroma počivališče, kjer bi se lahko mirno sprehajali, zato naj voznik in sopotniki vozila ne zapuščajo, če to ni nujno potrebno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar luckyss
    luckyss 09:13 18.junij 2022.

    Kaj pomeni pripis "auči" pri fotografiji ?!...Mar "parada ponosa" ne zadošča ?!

  • miha.z 09:09 18.junij 2022.

    In polna baterija v avtu :D