Avto
1099 ogledov

Mariborčani testni zajčki: Vozijo se na elektriko

Testni električni avtobus v Mariboru.
1/3
MOB
Med 10. in 14. oktobrom lahko Mariborčani izkusijo prihodnost.

V mariborskem mestnem potniškem prometu bo od 10. do 14. oktobra na dveh linijah poskusno vozil tudi avtobus na 100-odstotni električni pogon poljskega proizvajalca Solaris Bus. S testno uporabo njihovega avtobusa želijo v javnem podjetju Marprom pridobili novo izkušnjo z električnimi vozili, ki si jih v prihodnosti želijo tudi v voznem parku. 

bmw i3 Zanimiva slovenska akcija Avto Kako Slovenec lahko kupi za 11.500 evrov cenejši električni avto

Družba Solaris, ki proizvaja istoimenska vozila, je Marpromu in Mestni občini Maribor omogočila testiranje avtobusa urbino 12 electric; gre za model, ki je bil po izboru več revij razglašen za avtobus leta 2017. Dvanajst metrov velik avtobus, izdelan v tovarni na Poljskem, med drugim odlikujejo odsotnost emisij, zelo tih pogonski motor in nizki stroški vzdrževanja. Sodoben električni avtobus, kakršne že uporabljajo v nekaterih velikih evropskih mestih, bo po predstavitvi v torek, sredo in četrtek vozil tudi po mariborskih ulicah in cestah, in sicer na linijah št. 6 (Vzpenjača) in 7 (Kamnica). 

Renault zoe na reliju v Novi Gorici Električni Avto Kdaj bodo električni avtomobili stali manj kot bencinski?

Hibridni avtobus se zaenkrat še ne izplača

V začetku leta 2017 so v mestnem prometu v Mariboru že imeli možnost testiranja hibridnega avtobusa iveco z električnim pogonskim motorjem in dizelskim motorjem za proizvodnjo električne energije. "Rezultati opravljenega testiranja so pokazali določene prihranke pri stroških goriva v primerjavi z dizelskimi avtobusi, vendar se glede na precej višjo nabavno ceno naložba v hibridna vozila z ekonomskega vidika ne izplača. Upravičena bi bila ob upoštevanju okoljskih koristi (manj izpustov in hrupa), čeprav tudi pri tem evropske smernice dajejo prednost avtobusom, ki jih v celoti poganja električna energija iz obnovljivih virov," je pojasnil direktor javnega podjetja Marprom Bernard Majhenič

Elaphe SLOVENCI PREMIKAJO MEJE Avto Slovenci premikajo meje na področju električnih pogonskih sistemov za e-avtomobile

Mestna občina Maribor, Marprom in Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo sodelujejo tudi pri evropskem projektu ELIPTIC (Electrification of Public Transport in Cities), v okviru katerega se zaključuje študija Potenciali električnega javnega potniškega prometa v Mariboru. "V zadnjih letih intenzivno posodabljamo vozni park našega mestnega potniškega prometa, veseli pa me, da ves čas iščemo načine, kako v mesto pripeljati vozila na obnovljive vire energije in se distancirati od naftnih derivatov. Na nedavni seji mestnega sveta smo potrdili tudi investicijski program za nakup novih avtobusov s pomočjo sredstev iz Eko sklada v letu 2018. V načrtu je šest nizkopodnih avtobusov na alternativno gorivo (CNG, elektrika ali hibridni pogon)," je povedal župan MO Maribor dr. Andrej Fištravec. 

Volkswagen Gen.E koncept PRESENEČENJE IZ VW Avto Volkswagen najavil električni model prihodnosti in polnilne robote
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:07 10.oktober 2017.

    Maribor bo imel redno primestno avtobusno linijo Pobrežje - Peking !