Avto
1622 ogledov

Med deseterico največjih podjetij tudi slovenski velikan

dacia jogger MatijaJanežič
Dacia je po prihodkih največje podjetje v jugovzhodni Evropi, med destimi največjimi tudi slovensko podjetje.

Romunsko podjetje Automobile Dacia, enota francoskega Renaulta, se je lani ponovno uvrstila na prvo mesto lestvice SEE TOP 100, ki jo sestavljajo največja podjetja v jugovzhodni Evropi po skupnem prihodku. Najvišje uvrščeno slovensko podjetje je Petrol na devetem mestu, so sporočili iz poslovnega novičarskega portala jugovzhodne Evrope SeeNews.

Po podatkih portala je imelo podjetje Automobile Dacia lani 3,8 milijarde evrov prihodkov, kar je 26 odstotkov manj kot leto pred tem. Dobiček družbe se je medtem prepolovil na 61 milijonov evrov. Med razloge za upad prihodkov in dobička pri SeeNews izpostavljajo pandemijo covida-19, zaradi katere je moralo podjetje za več kot mesec dni ustaviti proizvodnjo. Dacia se obenem, skupaj z drugimi igralci na avtomobilskem trgu, sooča z velikim pomanjkanjem čipov.

petrol | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kot ugotavljajo pri SeeNews, so se zaradi pandemije covida-19 skupni prihodki 100 največjih podjetij v jugovzhodni Evropi lani zmanjšali za sedem odstotkov na 120 milijard evrov v primerjavi z rekordnimi 129,3 milijardami evrov, ki so jih udeleženci lestvice vknjižili leta 2019. Skupni dobiček teh podjetij je zabeležil še večji padec, saj je bil lani manjši za četrtino in je znašal 3,5 milijarde evrov.

Izmed slovenskih podjetij je najvišje mesto na lestvici SEE TOP 100 zasedel Petrol. Ta je s prihodki v višini 2,5 milijarde evrov zasedel deveto mesto, potem ko je bil na lestvici za leto 2019 na četrtem mestu.

Revoz | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Petrolu so sledili Gen-I na 12. mestu z 2,1 milijarde evrov prihodkov in Holding Slovenske elektrarne, ki je z 1,9 milijarde evrov prihodkov zasedel 17. mesto. Krka je lani ustvarila 1,5 milijarde evrov prihodkov in se tako uvrstila na 24. mesto, tik za petami ji je novomeški Revoz, kjer so lani ustvarili 1,4 milijarde evrov prihodkov.

Na lestvico so se iz Slovenije uvrstili še poslovni sistem Mercator, Lek, Gorenje, Belektron, Impol in Telekom Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.