Avto
65 ogledov

Med snemanjem Top Geara strmoglavil helikopter

Helikopter Youtube
Tudi pri Top Gearu se lahko grdo zalomi. Med snemanjem korejske različice oddaje je med dirko corvette in helikopterja slednji strmoglavil.

Oddaja o avtomobilizmu Top Gear ne bi nikoli postala svetovna uspešnica, če ne bi vsako epizodo gledalci zadrževali dih nad drznimi posnetki pregrešno dragih avtomobilov, neverjetimi dvoboji in še bolj neverjetnimi razbijanji avtomobilov.

Južnokorejska franšizna različica britanske oddaje je lani iskala zmagovalca v dvoboju med corvetto ZR1 in helikopterjem AH-1 cobra. V sprintu na določeni razdalji je bila hitrejša corvetta, nato pa se je zapletlo. Zaradi tehnične napake je helikopter, ki je manevriral manj kot 50 metrov nad puščavo v ameriški Arizoni, nenadoma strmoglavil na tla, le nekaj metrov stran od zaprepadene filmske ekipe, vse pa je posnela druga kamera.

Voditelj oddaje Kim Jin Pyo je, ko je opazil, kaj se je zgodilo, v nejeveri skočil iz avtomobila in hitel na pomoč. Kot po čudežu pa v nesreči ni bil nihče resneje poškodovan, niti pilot. Dogodek se je sicer zgodil že lani marca, a so pri Top Gearu šele zdaj objavili posnetek, je poročal Daily Mail.

Enomotorni AH-1 cobra je bil glavni napadalni helikopter ameriške vojske, proslavil pa se je že med vietnamsko vojno in nato v prvi zalivski vojni. Zmore najvišjo hitrost okoli 230 km/h. Upokojili so ga leta 1999, njegovo mesto pa je zasedel še bolj smrtonosen stroj, AH-64 apache. Dvomotorno različico sicer še vedno uporabljajo v mornarici.

ZR1 je najmočnejša različica prejšnje generacije corvette, njen 6,2-litrski V8 pa jo s 476 kilovati moči (647 KM) požene vse do 330 km/h.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.