Avto > Mehanik leta
3507 ogledov

Mehanik iz Velenja, ki mu svoja vozila zaupajo celo Nizozemci

Kandidat za Mehanika leta 2018 Aljaž Žnidaršič Osebni arhiv
Eden izmed kandidatov za naziv Mehanik leta 2018 je Aljaž Žnidaršič iz Velenja.

Zanimanje za mehaniko je pokazal že pred 10. letom in si kmalu začel nabirati prve mehanične izkušnje. Ker doma niso imeli delavnice ali garaže, je delal kar na domačem dvorišču. Pravi, da je bil najstnik samouk. Stare avtomobile je razdiral iz čistega zanimanja in veselja, vsako stvar pa je razstavil previdno in pregledal, na kakšen način deluje. Nato je vse sestavil nazaj in avtomobili so vozili dalje.

Strast do mehanike se je z leti stopnjevala. Naredil je šolo za avtoservisnega tehnika. Sprva je bila glavna strast predelava vozil, kasneje pa je prevladala želja po izzivih v avtoelektriki. Tako je delavsko kariero začel pri Avtoelektriki Alex, kjer se je podrobneje spoznal z avtoelektriko, popravilom modulov in ostalo električno opremo. Težje napake so zanj velik izziv, saj s tem pridobiva kakovostne izkušnje in znanje.

Kandidat za Mehanika leta 2018 Aljaž Žnidaršič | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Začelo se je glasovanje za najboljšega Mehanika leta 2018. Pri določitvi osmih finalistov smo glavno vlogo podelili vam, bralcem, da boste osmerico z največ glasovi popeljali v veliki finale. Glasujete lahko tukaj.

Danes je ustanovitelja Avtoelektrike Alex pot zanesla v drugo dejavnost, delavnico pa je z zaupanjem prepustil v vodenje kar Aljažu. Njegov cilj je, da podjetje v prihodnje postane eden vodilnih diagnostičnih centrov v širši okolici Velenja.

Avtoelektrika ALEX je začela delovati leta 2000; takrat se je Aleš Vodovnik odločil odpreti poslovno dejavnost, in sicer vzdrževanje ter popravilo motornih vozil – Avtoelektriko. Na začetku so se posvečali vgradnji dodatne opreme, akustiki, alarmnim napravam. Leta 2010 so v povsem novi delavnici dejavnosti razširili še na servis in vulkanizerstvo.

Kandidat za Mehanika leta 2018 Aljaž Žnidaršič | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Sedaj se v večini ukvarjajo s popravili avto električnih sklopov v vozilih, avto diagnostiko, popravili modulov, s servisi avtomobilov ter v manjši meri z montažo dodatne opreme v vozila (centralne naprave, alarmi, senzorji za vzvratno vožnjo, hi-fi oprema …).

Še to, letos pomagajo pri organizaciji nizozemskega relija Kauwgombal 1500, ki bo potekal skozi devet držav. Do tega so prišli po naključju, saj se je na lanskem reliju pokvarilo eno od vozil, ki so ga pripeljali k njim na popravilo. Ker so bili zelo zadovoljni z opravljenim delom, so navezali stike in ob novem reliju, ki bo spet potekal skozi Slovenijo, se bodo vsi udeleženci fotografirali pred njihovo delavnico.