Avto > Mehanik leta
2553 ogledov

Kako narediti red v garaži ali delavnici?

Vozički za orodje.
1/12
Marko Krautberger
Urejena delavnica ni le del podobe servisa, temveč je pomembna tudi zaradi olajšanja dela in nenazadnje varnosti. Orodja, ki ga mora imeti tako rekoč vsak mehanik čim bolj pri roki, pa je čedalje več, zato so večji tudi vozički za orodje.

Nekoč je avtomobilskemu mehaniku morda res zadostovala zgolj škatla za orodje, ki jo je prenašal za seboj po delavnici ali pa imel v njej svoje orodje »na kupu«. Danes pa so del obvezne opreme servisov in posameznega mehanika premične omare na kolesih, v katerih je shranjen pester nabor orodja.

Avto Brez pravega orodja popravilo ni možno

Vsebina je seveda odvisna od del, ki jih opravljajo na servisu, pa tudi velikosti, števila mehanikov in organiziranosti. Vsebina vozičkov je lahko tako prilagojena točno določenemu servisnemu posegu ali pa je v njem »osebno« orodje posameznega mehanika. Z omenjenim je močno povezana tudi velikost in izvedba posameznega vozička.

Vozički za zahtevne uporabnike

Med večje vozičke na trgu, namenjene zahtevnejšim poklicnim ali amaterskim uporabnikom, se uvrščajo tudi Uniorjevi vozički z imenom Hercules. Vozički seveda niso namenjeni le avtoserviserjem, ampak tudi izvajalcem različnih storitev v servisih ali industriji pri različnih montažah strojev, servisiranju strojev, menjavi orodij in v montažnih linijah.

Klima Eden od možnih vzrokov Avto Zaradi malomarnosti vas lahko v avtu boli glava

Njihova glavna značilnost je robustna izvedba ter večje zunanje mere, osnovna dolžina 1.040 milimetrov, širina 550 milimetrov in višina brez koles 800 milimetrov. Na vrhu vsakega vozička je nameščena lesena deska, debela 30 milimetrov, ki lahko služi kot delovni pult, na katerega je mogoče namestiti različne dodatne elemente.

Vozički za orodje. | Avtor: Marko Krautberger Marko Krautberger

Pomemben del robustnosti vozička in varnosti uporabe so večja kolesa, ki prenesejo večjo težo polnega vozička. Na paru z manjšim premerom in s 360-stopinjsko smerno vrtljivostjo sta nameščeni zavori, večji par je pomaknjen navzven, izven robov jeklene strukture vozička, kar zagotavlja večjo stabilnost tudi pri več odprtih predalih. Predali s krogličnimi vodili imajo veliko in lahko dosegljivo odpiralo čez celotno dolžino predala. Varnostne ključavnice imajo pregibne ključe, ki zmanjšajo možnost poškodbe ključa.

Sistem na prikazovalniku med merilniki prikazuje podatke o hitrosti, ki jo mora Slovenska Hidria Avto Slovenska Hidria je olajšala življenje voznikom dizelskih avtomobilov

Prilagajanje uporabnikom

Družino Uniorjevih vozičkov Hercules sestavlja več osnovnih izvedb, ki jih je mogoče prilagoditi tudi z različnimi dodatki. Poleg sedmih predalov, pet je nižjih in dva višja, ki zasedajo dve tretjini osnovne prostornine vozička in za katerimi je z druge strani nameščena stena za obešanje dodatnega orodja ali namestitev poličk, je lahko preostala tretjina zapolnjena s predali, odprtimi policami ali zaprto omarico.

Kupci se lahko seveda odločijo za prazen voziček ali pa izberejo ustrezne med približno 300 različnimi garniturami SOS iz Uniorjeve standardne ponudbe, ki jih je mogoče namestiti v predale 1/3, 2/3 in 3/3. Na željo kupca za doplačilo izdelajo tudi namenske vložke SOS za specialna orodja ali pa voziček obarvajo v eno izmed osmih osnovnih barv, ki so brez kadmija in svinca. 

Servisna delavnica Avto Izobraževanje ključno za obstoj mehanika

Poleg omenjene izbire pa je mogoče na vozičke namestiti tudi dodatno perforirano steno, različna vratca, nosilec razpršilcev, pregrade, kljukice za obešanje orodja, nosilec papirja, koš …

Vprašanja za mehanika

Na vprašanja je odgovarjal Primož Rožnik, trikratni zmagovalec izbora Mehanik leta.

Mehanik leta 2016 Primož Rožnik | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Kateri so najpomembnejše kriteriji za izbiro vozičkov za orodje?

V prvi vrsti najprej prepričanje o kakovosti določene znamke orodja in potem razmerje kakovost-cena. Nato pa izbira vozička glede na namen uporabe.

Kako izbrati ustrezen voziček glede na dejavnost, velikost delavnice?

Voziček mora imeti pravo število predalov in pravilno velikost teh glede na namen uporabe in izbor orodja v njem. Pozorni pa moramo biti tudi glede velikosti (predvsem največje širine) vozička zaradi širine prehodov med ostalo opremo in stenami delavnice.

Vozički za orodje. | Avtor: Marko Krautberger Marko Krautberger

Je za posameznega mehanika dovolj le en voziček ali jih je bolje imeti več, glede na različna opravila v delavnici?

Za posameznega mehanika je popolnoma dovolj en voziček z orodjem, je pa priporočljivo imeti še dodaten servisni voziček s tremi poličkami za odlaganje odmontiranih delov vozila.

Je bolj uporaben »prazen« predal ali tisti s peno in točno določenimi mesti za posamezni kos orodja?

Za prazen predal ali popolnoma prazen voziček se odločamo v primeru, da v delavnici že posedujemo izbrano orodje. Vsaj eden ali dva prazna predala sta dobrodošla pri vsakem vozičku z orodjem za spravljanje specialnih ali personaliziranih orodij in pripomočkov. Polne predale pa v večini primerov izbiramo pri opremljanju nove delavnice in izboru orodja za novega zaposlenega. Orodju prilagajoča se pena v predalih nam bistveno olajša organiziranost delovnega mesta in nadzor nad prisotnostjo vsega orodja ob zaključku dela na vozilu. Prav tako tanka čvrsta pena ali guma v praznem predalu poskrbi za stabilnost položenega orodja med odpiranjem in zapiranjem predalov ali premikanjem vozička.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.