Avto > Mehanik leta
38 ogledov

So lahko mehaniki popularni kot kuharji?

Mehanik leta Saša Despot
S pomočjo televizije, ki je gledalce zasula s programi in oddajami o hrani, je poklic kuharja dvignila v višave. Enako si želijo mehaniki, ki so prav tako kot kuharji, deficitaren kader.

Pomočnik ravnateljice na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad – Ljubljana Alojz Kranjc je po finalu prvega izbora za Mehanika leta, dejal, da bi bilo dobro, da bi mediji skupaj s podjetji in šolami sodelovali v skupnih projektih, kot je projekt Mehanik leta. To bi po njegovem mnenju vneslo večjo popularnost za opravljanje poklica, zato bi imeli še več dobrih mehanikov.

Mlade prepričati tudi z izdelavo električnega avtomobila

"Na šoli se na različne načine trudimo približati naš poklic mladim, zato se poskušamo povezovati z gospodarstvom. Od tam prihaja veliko učiteljev, ki so navdušenci nad avtomobilsko tehnologijo, zato vemo, da se je treba boriti za vsako stvar, da jo lahko dobimo," pravi Krajnc, ki nam je zaupal, da na šoli pripravljajo izdelavo povsem električnega vozila: "Računam, da bomo pri delu in sestavi električnega vozila uspešni in učinkoviti. Vsega pa tudi ne vemo, zato se povezujemo z zunanjimi podjetji, ki nam lahko pomagajo, svetujejo, sponzorirajo. To ne bo projekt enega leta, računam pa, da bo vozilo dokončano v doglednem času. Želimo, da bo sistem dodelan, da bo deloval in da bo učinkovit. Stvari se odvijajo v pravo smer."

Želijo si deklet

Da gredo v pravo smer, je dokaz tudi vse večje zanimanje za ta poklic. "Vpis narašča. Zdaj imamo eno in pol izmenski pouk, če bo šlo tako naprej bomo uvedli dvoizmenskega," pravi pomočnik ravnateljice. Na šoli je najštevilčnejša avtoremontna dejavnost, to so avtoserviserji, avtokaroseristi in avtoservisni tehniki, potem pa so še ostale smeri, od tekstila, mehatronike, logistike …

Na šoli si želijo, da bi se v ta poklic vključilo več deklet, saj danes na avtoservisih radi vidijo, da stranke sprejmejo dekleta, in teh je vse več. "Dekleta so na šoli v manjšini. Nekaj jih je na logistiki, ostale delajo na tekstilu. Teh je okoli 80. Tekstil je bil v zadnjih letih na preizkušnji, saj so se podjetja zapirala in posledično ni bilo potreb po izobraževanju. Zdaj se stvari spreminjajo, saj se odpirajo razni butiki, delavnice in se število dijakinj tudi v tem poklicu izboljšuje. To je pozitivno, saj tako znanje ne bo usahnilo. Sta pa v Sloveniji le še dve šoli, ki se ukvarjata s šolanjem na področju tekstila," še dodaja Krajnc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.