Avto > Mehanik leta
18752 ogledov

Bližnjica pri gumah, ki vas oropa zavarovanja

Pnevmatike dimenzije homologacija Andrej Leban
Mnogo voznikov se ne zaveda, da lahko zaradi nepravilne izbire zimskih gum v nesreči ostanejo celo brez zavarovanja za avto.

V Sloveniji veljavni pravilnik določa, da morajo pnevmatike na vozilu po velikosti, nosilnosti in kategoriji hitrosti ustrezati pnevmatikam, ki so v potrdilu o skladnosti vozila ali v soglasju k registraciji vpisane v rubriki "dovoljene pnevmatike". Drugačno dimenzijo je dovoljeno uporabljati le po dodatni odobritvi oziroma homologaciji.

Pri uporabi zimskih pnevmatik pa naš pravilnik še dodatno zahteva, da mora pri njih simbol hitrosti ustrezati hitrosti, ki je "ali večja od največje konstrukcijsko določene hitrosti vozila (ki jo določi proizvajalec vozila) ali ni manjša od 160 km/h (ali oboje)."

Ste sam svoj mojster? Potem pred menjavo obvezno preverite:

- Navoje vijakov.
- Tlak v pnevmatikah. Prenizek tlak hitreje privede do odpovedi pnevmatike.
- Starost gum (štirimestna številka za oznako DOT na obodu, zadnji par je letnica izdelave).
- Profil gum na sredini (predpisanih 3 mm je v realnosti veliko premalo).

Mnogo lastnikov voznikov pa pri gumah ubira bližnjice. Ne le glede kakovosti, temveč tudi pri pravilni izbiri dimenzije in zmogljivosti. Tako številni na avtu nimajo nameščenih pnevmatik, ki ustrezajo homologaciji oziroma na homologacijskem kartončku zapisanim dimenzijam.

Razlogov za to početje je veliko, med njimi je gotovo misel na prihranek. Kar nekaj proizvajalcev pri  modelih avtomobilov namreč predpisujejo dimenzijo pnevmatik, ki je "nenavadna" in zato redkejša, izdeluje jo manj proizvajalcev, posledično pa je tudi cena za pnevmatiko lahko več deset evrov višja kot pa za nek ustaljen dimenzijski razred. Največkrat se razlike pokažejo pri obsegu oboda, to je druga številka v nomenkluturi pnevmatike (ponavadi so to številke 55, 60, 65 ...).

Zimska guma pnevmatika Avto Vsi najnovejši testi zimskih gum na enem mestu

A neustrezne pnevmatike imajo lahko precej očitne posledice. "Recimo merjenje hitrosti je neposredno povezana z obodom kolesa. Če spremeniš vrednost, moraš avtomobilu to povedati, saj so vrednosti, ki jih izmeri avtomobil, odvisni še številni drugi sistemi. Neposredno ima recimo to lahko vpliv tudi na delovanje avtomatskega menjalnika," pojasnjuje Primož Rožnik, mehanik in vodja tehničnega izobraževanja pri skupini GMT.

Od danes, 15. novembra, morate imeti zimsko opremo na svojih vozilih. Če vas ne prepriča datum, potem vas bi morala vremenska napoved, saj prihaja prvo sneženje.

Dejstvo je, da proizvajalci avtomobilov neke dimenzije pnevmatik ne predpišejo na pamet, temveč je v ozadju dolgotrajno testiranje istočasnega obnašanja različnih elementov vozila - podvozja, krmilnih mehanizmov, zavor ... Neki dimenziji so natančno optimalno prilagojena tudi tovarniška platišča. Če so na avtu nameščene nehomologirane pnevmatike, to avtomatsko pomeni, da takšno vozilo ni tehnično izpravno. Torej podobno, kot bi vozili z močno poškodovano pnevmatiko, brez zavor, z nedelujočimi svetili ...

vulkanizerstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zavarovalnice imajo pravico, da posežejo po najhujši možnosti

Kaj se torej zgodi, če vozite na pnevmatikah, ki ne ustrezajo homologaciji? Če so razlike med predpisano in dejansko gumo majhne, potem večjih razlik morda voznik med normalno vožnjo niti ne bo občutil. Vendar pa obstaja zelo realna možnost, da s takšnim vozilom po lastni ali tuji krivdi doživite nesrečo. V najslabšem primeru ima takrat zavarovalnica pravico, da vam zavrne izplačilo škode oziroma vaša zavarovalna polica propade, saj ste po cesti vozili z neizpravnim vozilom.

Zavarovalnice se k sreči k tako drastičnim ukrepom očitno ne prav pogosto. Pri Zavarovalnici Adriatic Slovenica so nam tako pojasnili, da doslej zaradi nehomoligraih pnevmatik še niso imeli škodnih primerov in zato še niso uveljavljali pravice, da razdrejo zavarovalno polico z zavarovancem. Vseeno pa svetujejo, naj stranka pred nabavo pnevmatik vselej pregleda dovoljene dimenzije pnevmatik za svoje vozilo iz homologacije.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • wolfyy 20:16 17.november 2018.

    kako je letos ne vem, lani sem imel na voljo točno 2 čungalunga modela zimskih gum z ustrezno hitrostjo...seveda oba sta bila po 180eur/komad, greš 2 hitrostna razreda nižje prideš pa na 130eur/kom za continental in co. Guma itak še ...prikaži več vedno omogoča 210km/h končna avta je pa 218 (ne nimam nalepke in je ne bom imel) uradno ampak za jo dosežt rabiš že lep kos poti, kar je pa ob naših talentih na cestah itak nemogoče tudi če bi bilo legalno.

  • vzev 17:55 15.november 2018.

    "Pri uporabi zimskih pnevmatik pa naš pravilnik še dodatno zahteva," - zakaj dodatno? Pri zimskih gumah imaš lahko nižji hitrostni razred, kot je v homologaciji, vedno pa mora biti več kot Q. Pri tem pa moraš imeti nalepko, do kakšne ...prikaži več hitrosti se lahko voziš.

  • stall 17:49 15.november 2018.

    https://initiativeq.com/invite/B8-g_tfTm Initiative Q is an attempt by ex-PayPal guys to create a new payment system instead of credit cards that were designed in the 1950s. The system uses its own currency, the Q, and to get people to start using ...prikaži več the system once it's ready they are allocating Qs for free to people that sign up now (the amount drops as more people join - so better to join early). Signing up is free and they only ask for your name and an email address.