Avto
10591 ogledov

Vsi najnovejši testi zimskih gum na enem mestu

Zimska guma pnevmatika
Letošnji testi zimskih pnevmatik različnih dimenzij in razredov.

Primerjalne teste zimskih pnevmatik objavljajo različne ustanove - od združenja avtoklubov (AMZS/ADAC/ÖAMTC ali ACE/GTÜ) do specializiranih medijskih ustanov (AutoBild, Auto Motor und Sport, AutoExpress ...) Posamezni objavljeni testi pa se med seboj običajno razlikujejo glede dimenzije testiranih pnevmatik, saj ena ustanova (recimo AMZS) vsako leto testira največ dva dimenzijska razreda. Kaj pa, če za svoj avto potrebujem gume v velikostnem razredu, ki letos ni bil testiran? Ravno zato smo na enem mestu zbrali najbolj relevantne evropske teste, da vam bodo v pomoč in orientacijo. 

Zimske gume Testi Avto Vsi glavni testi zimskih gum za 2017 na enem mestu

175/65 R14 (majhni avtomobili, večinoma A segment)

AMZS in sorodni avtoklubi so testirali 12 pnevmatik po različnih kriterijih, pri čemer so dali prednost obnašanju na snegu in na mokrem. Za najboljši pnevmatiki ta hip v tem razredu so ocenili Continental WinterContact TS 860 in Dunlop Winter Response 2, ki sta se izkazali za najbolj uravnoteženi, sodita pa tudi med premijski razred po ceni, medtem ko pri zasledovalkah visoka cena še ne pomeni visoke uvrstitve. Po vrstnem redu so sledile pnevmatike Firestone Winterhawk 3, Nokian WR D4, Goodyear UltraGrip 9, Debica Frigo 2, Esa Tecar Super Grip9, Sava Eskimo S3+ ... Najslabši sta bili Semperit Speed-Grip 2 in še posebej Nankang Snow SV-3, ki ga toplo odsvetujejo.

Pogled iz avta Avto Lahko preberete tablico skozi takšno steklo?

185/65 R15 (manjši avtomobili A in B segment)

Nemški avtoklub ACE in tamkajšnje združenje GTÜ sta testirala devet modelov, a le Continental WinterContact TS 860 je dobil oceno "zelo priporočljivo". Še posebej je ta guma deklasirala tekmice pri obnašanju na snegu, zelo uravnotežena je bila na suhi in mokri podlagi. Še vedno priporočljiv nakup pa so modeli Nokian WR D4, Goodyear UltraGrip 9, Dunlop Winter Response 2, Kumho Winter Craft, Bridgestone Blizzak LM001 in Nexen Winguard SnowG WH2. Pirelli CInturato Winter in Kenda Wintergen 2 KR501 sta le pogojno priporočljiva zaradi slabosti na suhem asfaltu. 

Opel trening zimske vožnje | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

195/65 R15 (manjši avtomobili, večinoma B segment)

Nemški Autobild je vzel v precep kar 51 različnih dostopnih modelov na trgu. Na podlagi izločitvenega testa zaviralne poti je izbral 20 najboljših in jih intenzivno primerjal med seboj. Med njimi iz povsem logičnih razlogov ni bilo nobene nizkocenovne znamke. Za najboljšo gumo so pri reviji razglasili pnevmatiko Dunlop WinterSport 5, odlične po njihovem mnenju pa so še Continental WinterContact TS 860, Kleber Krisalp HP 3 in Fulda Kristall Control HP 2.

Dobre so Hankook Winter i'cept RS2, Goodyear UltraGrip 9, Debica Friggo HP2, Falken Eurowinter HS01. Sledile so pnevmatike v razredu "zadovoljivo", med katerimi je tudi nekaj premijskih imen. Čisto na dnu tega testa sta se kot nepriporočljivi izkazali pnevmatiki Firestone Winterhawk 3 in Gislaved EuroFrost 6.

Preizkus Continentalovih pnevmatik Na letnih gumah Avto Dokaz, kako boste pozimi zavirali na letnih gumah

205/55 R16 (kompaktna vozila, B in C segment)

Najbolj razširjena dimenzija med zimskimi pnevmatikami, značilna za "golfov" razred. Letos so se jim posvetili tako pri združenju avtoklubov kot pri Auto, Motor und Sport.

AMZS test (avtoklubi) je povsem na vrh postavil modela Continental WinterContact TS 860 in Goodyear UltraGrip 9. Odličen in le odtenek za najboljšima je Dunlop Winter Sport 5.

Kot priporočljiv nakup si nato sledijo Kleber Krisalp HP 3, Michelin Alpin 5, Nexen Winguard SnowG WH2, Fulda Kristall Control HP 2, Vredesterin Snowtrac 5, Bridgestone Blizzak LLM 001 Evo, Nokian WR D4, Yokohama BluEarth Winter (V905) in Kumho WinterCraft WP 51.

Pirelli CInturato Winter in Semperit Speed-Grip 3 sta dosegli le zadostno oceno.

Policija Gorenjska Slovenija Gorenjska: Policisti ustavili avtomobil s 17 let starimi pnevmatikami

Pri Auto, Motor und Sport so bili na nekoliko skromnejšem testu 11 pnevmatik rezultati pri vrhu podobni, a ne isti. Za konkretno najboljšo so kronali pnevmatiko Continental WinterContact TS 860 in ob tem hvalili njene izredne lastnosti na mokrem. Ostale modele so razvrstili takole: Goodyear Ultragrip 9, Nokian WR D4 in Hankook i‘cept RS2 sodijo v razred priporočenega nakupa, za še vedno dober nakup pa so ocenili pnevmatike Pirelli Cinturato Winter, Bridgestone Blizzak LM001 Evo, Vredestein Snowtrac 5, Nexen Winguard Snow G WH2 in Toyo Snowproc S942. Ne priporočajo pa nakupa za model Kumho WinterCraft WP 51.

Zimske gume | Avtor: Profimedias Profimedias

235/60 R18 (srednje veliki suvi)

To je največja dimenzija na letošnjih testih, test so naredili pri Autobildu. Med 10 pnevmatikami nobena ni negativno izstopala, kar pomeni, da so vse priporočljiv nakup. Kot odlična se je izkazala guma Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1, takoj za njo pa je Pirelli Scorpion Winter.

V zelo dober kakovostni razred sodijo Continental WinterContact TS 850P SUV, Fulda Kristall Control SUV, Dunlop Winter Sport 5 SUV in Nokian WR SUV 4. Določene omejitve pa imajo Michelin Latitude Alpin LA2, Achilles W 101X, Firestone Destination Winter in Toyo Snowprox S954 SUV.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • sasquatch 09:17 13.november 2018.

    Zelo objektivni nemški testi, kjer je že pred začetkom testiranj jasno, da bodo tako kot vsako leto najbolje ocenjene gume nemškega proizvajalca.