Avto
2012 ogledov

Na prodaj "super mercedes“ še bolj znanega lastnika

1/8
Worldwide Auctioneers
Avtomobil je blindiran z bočnih strani, neprebojen je tudi pod avtomobila. Proti nabojem so odporna stranska stekla, pod motornim pokrovom pa je 7,7-litrski osemvaljni motor s 172 kilovatov moči (230 KM).

V ZDA naj bi januarja na dražbi prodajali luksuzno limuzino iz leta 1939, v kateri se je peljal vodja nacistične Nemčije Adolf Hitler. Gre za enega od samo štirih primerkov tega modela "super mercedesa", ki je bil močan simbol Tretjega rajha, saj se je v njem Hitler vedno vozil spredaj in to stoje.

Mercedes-benz A razred Novi A Avto Novi mercedes A uvaja serijsko novost

Limuzina, Mercedes-Benz 770K grosser, lahko pelje s hitrostjo do 160 kilometrov na uro. Prodali jo bodo na dražbi 17. januarja v Arizoni, je sporočila dražbena hiša Worldwide Auctioneers.

Mercedes-benz E karavan all terrain Avto Test: Mercedes E karavan all-terrain: Zvezda, ki zna ohraniti čiste obleke tudi v blatu

Zmogljivo propagandno orodje

Vozilo je bilo močno propagandno orodje Tretjega rajha. Med drugim se je v njem Hitler peljal v Berlinu na paradi po kapitulaciji Francije leta 1940 in ob obisku italijanskega diktatorja Benita Mussolinija.

Mercedes-Benz CLS Premiera mercedesa Avto Novega mercedesa CLS za premiero v Los Angelesu slikali pri Kranju

Dražbena hiša navaja, da gre za "zgodovinsko najpomembnejše vozilo, ki so ga kdajkoli prodajali na javni dražbi". Dražba bo potekala v kraju Scottsdale v času, ko bo tam letna razstava klasičnih avtomobilov.

 | Avtor: Worldwide Auctioneers Worldwide Auctioneers

Po porazu nacistov v drugi svetovni vojni je bil avtomobil za kratek čas v lasti nekega Belgijca, nato je pristal v rokah veteranov vojne v Virginiji, preden se je leta 2002 vrnil v Evropo.

Notranjost nove generacije mercedesa razreda G Avto To je notranjost nove Mercedesove klasike iz Magne

Dražbena hiša ni sporočila, kdo je sedaj lastnik vozila. Sporočili so le, da bodo deset odstotkov dosežene cene namenili izobraževalnim kampanjam o nacizmu in holokavstu.

Komentarjev 3
  • francl12 08:58 29.december 2017.

    Glede na opis v članku in videno sliko, sklepam da furer stoji na vozniku, oziroma ga po možnosti med vožnjo natepava he, he,... Dajte bit malo resni, na sliki kljukec firer stoji zadaj za vozniku - to pomeni, da ni ...prikaži več bil vedno na prvem sedežu!

  • Avatar praufo
    praufo 08:31 28.december 2017.

    verjamem, da se avtor članka vsebine ni izmislil, na slikah firer ni spredaj, ampak zadaj ... precej nepomemben podatek, a netočen

  • matermila 08:19 28.december 2017.

    Sem že poslal ponidbo.