Avto
69 ogledov

Mercedesova vizija avta za megamesta

Mercedes-benz vision tokyo
1/13
Mercedes-Benz AG
Mercedes-benz vision tokyo koncept nakazuje, kako bo mogoče v srednje velikem avtu uživati prednosti avtonomne vožnje v počasnem prometu velikih mest.

Tokio je morda najbolj futuristični avtosalon v koledarskem letu. Japonski proizvajalci na domačem terenu tradicionalno radi zaidejo v fantazije, kako bi se lahko ljudje lahko nekoč premikali naokoli, kakšen delček od teh naprednih idej pa se na koncu uresniči tudi v serijskih avtomobilih. 

Ni torej naključje, da je Mercedes-Benz svojo vizijo avtomobila jutrišnjega dne razgrnil na Japonskem, ki ima povrh vsega velike težave zaradi prometnih zastojev.

Vision tokyo je koncept srednje velikega avtomobila s tehnologijami za avtonomno vožnjo, ki so tako zmogljive, da klasičnega vozniškega mesta večji del vožnje ne potrebuje. Zato je notranjost bolj kot potniški kabini podobna nekakšni loži. 

Obkrožena je ovalnim kavčem, ki ga obdaja venec LED zaslonov. Skozi vse zabavne vsebine se potniki premikajo prek hologramov. Tehnologija se je sposobna učiti navad potnikov, postavitev sedežev pa omogoča komunikacijo med potniki iz oči v oči tudi v času najgostejšega prometa.

Vstopa se skozi enojna vrata, ki se drsno dvignejo nad streho.

Hibrid, a brez vsakršne škodljive emisije

Vozilo poganja hibridni pogon, ki kombinira energijo iz baterij in gorivnih celic. Z enim polnjenjem je domet kar okoli 980 kilometrov. Da voznik za volan poprime le poredko in v posebnih okoliščinah, skrbi ogromno senzorjev. Ključna je 360-stopinjska kamera na strehi, ki nadzoruje vse okoli avtomobila in prilagaja hitrost. 

Če želi krmariti voznik, se del kavča dvigne v naslonjalo, prej pogreznjeni volan pa se mu približa iz armaturne plošče. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.