Avto
95 ogledov

Mestna vozila prihodnosti

Audi urban concept EPA
Trije nemški avtomobilski velikani so na avtosalonu v Frankfurtu predstavili svoje zamisli glede mestnega prevoza v prihodnosti. Opel, Audi in Volkswagen so predstavili male avtomobile, ki so z miniaturnimi merami narejeni kot nalašč za vožnjo po mestih.

Mestna vozila prihodnosti bodo lahka in majhna, imela bodo največ dva sedeža, poganjala pa jih bo elektrika. V tem so si skupni Opel, Audi in Volkswagen, ki so vsak na svojem razstavnem prostoru v Frankfurtu predstavili konceptna mestna vozila, ki bi utegnila v bližnji prihodnosti zapeljati na mestne ulice.

Audi urban concept
Zvezda med malimi električnimi avtomobili prihodnosti je bil audi urban. Kot namiguje že samo ime urban, je namenjen mestnemu okolju. Dvosedežnik, na voljo kot kupe in kabriolet, ima lahko konstrukcijo iz ogljikovih vlaken in aluminija, tehta pa vsega 480 kilogramov. S svojim videzom formule 1 cilja na mlajšo populacijo. Kot zanimivost omenimo sovoznikov sedež, ki je postavljen malo bolj zadaj kot voznikov, s čimer slednji lažje najde optimalen položaj za volanom in oprijem prestavne ročice.

Opel RAK e koncept | Avtor: Reuters Reuters
Opel RAK e
Tudi oplov koncept cilja na mlade, nemški proizvajalec pa modelu daje lepe možnosti, da bo v prihodnje na voljo tudi kot serijski model. Električni koncept mlade vabi s ceno pogona, saj avtomobilček za dva, sedeža sta kot v reaktivnih letalih eden za drugim, za 100 prevoženih kilometrov porabi za en evro elektrike. Najvišja hitrost je 120 km/h, medtem ko lahko mladim voznikom starši hitrost v mestu omejijo na 45 km/h.

Volkswagen nils | Avtor: Reuters Reuters
Volkswagen nils

Volkswagen je predstavil enosed, ki v dolžino meri vsega 3,04 metra. Karoserija je narejena iz aluminija, kolesa pa so izbočena. Vrata se odpirajo proti nebu, 25-kilovatni elektromotor pa je sposoben avto zgolj na elektriko poganjati 65 kilometrov. Pri podjetju iz Wolfsburga menijo, da je to dovolj tudi za primestne voznike, saj je enosed zmožen najvišje hitrosti 130 km/h, 460 kilogramov težak avtomobil pa z mesta do 100 km/h pospeši v 10,9 sekunde.

Prihodnost je blizu
Kar je še pred leti mejilo na znanstveno fantastiko, se počasi spreminja v realnost. Futuristična vozila trkajo na vrata, vprašanje časa je le, kdaj se bo opogumil prvi proizvajalec in na trg ponudil cenovno ugodno električno mestno vozilo. Ostali mu bodo prav gotovo hitro sledili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.