Avto
35 ogledov

Mi nimamo niti za luknje, drugje gradijo pametne ceste

Tudi Slovenci bi lahko izbirali najboljšo luknjo na cesti, izbira je velika. (Fo Žurnal24 main
V Veliki Britaniji so začeli z gradnjo 80 kilometrskega odseka pametne ceste.

Pametna cesta bo služila kot podlaga za uvajanje novih tehnologij. Najprej bodo na 80 kilometrih odseka avtoceste med Felixstownom in Birgminghamom omogočili brezžično povezavo, ki predstavlja del razvoja avtonomnega prometnega sistema.

Brezžična povezava ne bo omogočala brskanje po spletu med vožnjo, pač pa gre za postavitev mreže senzorjev, ki se bodo s pomočjo spleta  povezali s senzorji v vozilih. Zbrane informacije bo sprejemal centralni sistem za upravljanje s prometom. Ta bo na podlagi podatkov samodejno prilagajal najvišjo dovoljeno hitrost, tako, da bo promet vedno potekal brez zastojev.

Cilj projekta je približati infrastrukturo tehnologijam prihodnosti, kot je brezžično polnjenje električnih avtomobilov z električno energijo med vožnjo, enako bi se polnila tudi vsa druga infrastruktura, ki bo v prihodnosti omogočala vožnjo vozil brez voznika.

Komentarjev 1
  • graff 17:50 12.oktober 2013.

    Mi nimamo niti za luknje, drugje gradijo pametne ceste. Saj ni res, mi imamo denar za krpanje cest, a ga je že Pahorjeva vlada l. 2010 iz naslova cestne takse cca 200 mil. e letno, preusmerila na železnice. Indija koromandija, ...prikaži več bi rekli. Direktor železnic se že hvali, da so splavali iz izgub, farbanje po slovensko. Nič čudnega, da smo tako zabredli.