Avto
66 ogledov

Že letos futuristična avtocesta na Nizozemskem

Avtocesta Youtube
Nizozemska bo sredi leta začela z gradnjo futuristične avtoceste, ki bo komunicirala z udeleženci v prometu.

Koncept poimenovan 'Smart Highway' (pametna avtocesta) je razvil Daan Roosegaarde iz podjetja Studio Roosegaarde in Hijemans Infrastructure.

"Nekega dne sem se med vožnjo zgrozil nad milijoni evrov, ki jih vlagamo v cestno infrastrukturo. Nikomur ni mar kakšne so. Začel sem razmišljati o futuristični cesti 66 (Route 66), v kateri tehnologija skoči iz računalnikov in postane del nas," je za Fox TV dejal Roosegaarde.

Njegova zamisel je osvojila nagrado Dutch Designer za najboljši futuristični koncept, zdaj pa so že znani koraki kako naj bi se avtocesta gradila. Studio Roosegaarde je razvil posebno foto svetlečo barvo, ki se polni s pomočjo dnevne svetlobe in lahko v temi sveti do 10 ur. "Podobna je svetlečim barvam, s katerimi smo se igrali kot otroci. No mi smo to še izboljšali in ponudili originalni koncept barve," pravi izumitelj.

Pametna avtocesta bo na cesti prikazovala indikatorje vremena, z nihanjem temperature in stanja podlage pa po na z znaki na vozni površini voznike opozarjala na stanje ceste, ali je ta spolzka, mokra, ...

Pri studio Roosegaarde upajo, da bo inovacija vzpodbudila potrebe po razvoju takšnih cest v Evropi v prihodnosti. Kako naj bi bil že kmalu videti odsek avtoceste na Nizozemskem, si lahko pogledate v videu zgoraj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.