Avto
46761 ogledov

Minister: na mizi je prepoved vikend vožnje z avti

Avtocesta Profimedia
Ministru za transport Volkerju Wissingu se maje stolček, potem ko je z rigoroznim predlogom opozoril na potrebo po zmanjšanju emisij v državi.

Nemški minister za promet Volker Wissing je v petek sprožil ogorčenje v državi, potem ko je zagrozil s prepovedmi vožnje med poletnimi konci tedna.

"Ustrezen upad prometne zmogljivosti bi bil mogoč le z restriktivnimi ukrepi, ki bodo zelo nepriljubljene pri prebivalstvu," je Wissing zapisal v pismu koalicijskim voditeljem. In po poročanju Reutersa dodal, da ti ukrepi vsebujejo prepoved vožnje ob sobotah in nedeljah. 

Nemčija je skočila v zrak.  

Zvijanje rok s strašenjem pred volivci

Gre za najnovejši spor znotraj nemške koalicije pod vodstvom Olafa Schölza o tem, kako naj največje evropsko gospodarstvo doseže zmanjšanje toplogrednih plinov. Podatki kažejo, da so se emisije leta 2023 sicer znižale na najnižjo raven v zadnjih 70 letih, vendar predvsem prometni sektor zaostaja za cilji. Nemška zakonodaja pa veli, da mora ministrstvo, pod katerega resor spada sektor v zaostajanju, nemudoma uvesti program, ki bi jih uskladil s cilji. Takšen zakon je sprejela še prejšnja vlada Angele Merkel, v kateri so tudi sodelovali danes vodilni socialdemokrati.

Minister za promet Wissing kot član do gospodarstva prijazne liberalne stranke FDP doslej ni želel uvesti takšnega programa, saj je upal na prilagoditve zakonodaje prejšnje vlade glede varstva okolja na način, ki bi upošteval samo skupno znižanje emisij, ne pa tudi po posameznih sektorjih. A pogajanja o tem trdem orehu v "semaforski koaliciji" socialdemokratov (SPD), zelenih in liberalne FDP niso obrodila sadu. 

V tej luči gre razumeti Wissingovo pismo, s katerim je želel koalicijske partnerje spodbuditi k hitrim spremembam, ali pa bo morala vlada tvegati izredno težak prenos sporočila volivcem in volivkam o prepovedi vožnje.

Volker Wissing minister | Avtor: Profimedia Profimedia

Koalicijski partnerici zelenih in socialdemokratov sta ministra takoj napadli in mu očitali neodgovorno širjenje strahu v času, ko je zanimanje za bolj zeleno politiko v Nemčiji upadlo. 

Ministrstvo za promet se je v odgovoru branilo, da pismo ministra ni grožnja, temveč izraža mnenje, da bo moral parlament prevzeti odgovornost, kot je ministrova odgovornost, da opozori na nevarnost. 

"Ministrova odgovornost je opozoriti na nevarnosti," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva. Svojega ministra je podprlo tudi vodstvo FDP. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • john5 17:21 21.april 2024.

    Toma .ne drzi. Avstrijci jih zlahka prekasajo 🤣

  • bobubob 10:58 18.april 2024.

    AfD pozna učinkovitejše rešitve za današnji čas. In prav zato bi jih radi prepovedali. Prepovedali bi 20% volilcev oz. bi jim prepovedali izvajati njihove državljanske pravice in dolžnosti. Bruselj nemške vlade še ne sankcionira? Eh, saj res, so prezaposleni z ...prikaži večz nabavami streliva za pobijanje Rusov. Kot so bili še nedavno prezaposleni z nabavami strupa za pobijanje Evropejcev.

  • rd2dmk2 18:50 17.april 2024.

    jest sem ZA. a si predstavljate naše nakupovalne centre in pa v nedeljah face od fajmoštrov. mularija bi preživela vikend doma in se učila ne pa žurala in popivala. na pokljuki bi spet rasli jurčki in bohinci ne bi imeli ...prikaži več več problem, kako odirat turiste z parkirnino. kolk problemov rešenih. pa men verjemte takole po letu do dvehh bo v ljubljani ogromno praznih stanovanj. unih za pol ducata miljona pa sploh. nekaj bo naredila migracija na vikende ostalo pa - se bodo žabarji pobil čez vikende.