Avto
30 ogledov

Mlade je groza vožnje v snegu

Avto sneg Shutterstock
Proizvajalec pnevmatik Goodyear je v svoji raziskavi razkril skrb vzbujajoč podatek, da kar 61 odstotkov novopečenih evropskih voznikov ni seznanjenih s tem, kako voziti v snežnih razmerah.

Raziskava Goodyeara je zajela 6.400 mladih voznikov, mlajših od 25 let, na 16 trgih (zajetih je bilo 15 evropskih držav in Južna Afrika), njen namen pa je bil ugotoviti, kakšno je vedenje mladih voznikov na cesti.

Jean-Pierre Jeusette, glavni direktor Goodyearovega Inovacijskega centra v Luksemburgu, je pojasnil, da je raziskava razkrila nekaj nadvse zanimivih spoznanj o mladih za volanom: "Mladi vozniki nimajo veliko denarja. Namesto naložbe v kakovostno varnostno opremo raje izboljšajo ozvočenje v avtomobilu, navigacijski sistem ali zunanjo podobo avtomobila. Pogosto na spletu kupujejo rabljene pnevmatike, zgodi pa se celo, da jih iščejo tudi na najbližjem avtomobilskem odpadu. Starši bi morali mlade odvračati od takšnih navad in jih ozaveščati, kako pomembna je varnost na cesti."

Mlade je groza vožnje v snegu. Obvladovanje vozila pozimi zahteva močan čut za ravnotežje in koordinacijo, katerega center je v malih možganih, razvije pa se z vajo in izkušnjami. Goodyearova raziskava je pokazala, da je 33 odstotkov mladim voznikom mučno voziti v snegu. Dekleta so pri tem precej bolj napeta od fantov (40 % proti 25 %).

Mladi potrebujejo vroče namige za vožnjo v mrzlih zimskih dneh. Čeprav je dež v zimskih mesecih v večjem delu Evrope nekaj vsakdanjega, veliko novopečenih voznikov priznava, da so pri vožnji na mokri podlagi pogosto nervozni, saj jim primanjkuje izkušenj. 49 odstotkov mladih voznikov se ne zaveda pomena zimskih pnevmatik, ki pri nizkih temperaturah pripomorejo k oprijemu v mokrem in na snegu (pri dveh od petih je malo verjetno, da se bosta o tem pozanimala in pnevmatike zamenjala). Spodbudno je dejstvo, da je mladim, ki prevozijo več kot deset tisoč kilometrov na leto, bolj jasno, da je treba avtomobile primerno opremiti za zimo.

Komentarjev 2
  • BenX 21:11 24.januar 2013.

    kaj pa vem... jaz se najbol bojim tistih 60+, ko sem na motorju še sploh!

  • hubertfast 09:01 24.januar 2013.

    Sam sem šele pri ene 30-ih prvič kupil nove gume, do takrat sem vedno kupoval rabljene. Naj lopovi pocenijo gume pa bo.