Avto
17 ogledov

Mladi voznik v avtomobilovih rokah

Ključ v rokah najstnice Shutterstock
Telefoniranje med vožnjo, pošiljanje SMS-ov ali preseganje omejitev? Za mlade voznike je tovrstno početje še posebej nevarno, zato ga bodo avtomobili že od prihodnjega leta preprečevali.

Starše bo lahko odslej malce manj skrbelo za svoje mlade voznike, saj Ford z novimi tehnologijami spodbuja k varnejši vožnji. O pametnem ključu MyKey smo že pisali, njegova najnovejša pridobitev pa je funkcija Ne moti! (Do not disturb!), ki kot prva tovrstna v avtomobilski panogi zmanjšuje motnje, povezane s prenosnim telefonom.

Ne moti! namreč blokira vhodne klice ali sporočila prenosnega telefona, ki je povezan s tehnologijo Bluetooth, klice pa preusmeri na odzivnik, medtem ko sporočila shrani za poznejši ogled.

Omeji tudi preglasno glasbo

Ford MyKey lastnikom omogoča programiranje posebnega ključa, s katerim je lahko največja hitrost vozila omejena na 140 km/h, omejijo pa lahko tudi glasnost zvočne naprave. MyKey poleg tega vzpodbuja k uporabi varnostnega pasu in poskrbi za zgodnejši prikaz opozorila za pomanjkanje goriva, možno pa je tudi programiranje zvočnega signala, ki se oglaša ob nastavljenih hitrostih med 70 in 100 km/h.

Tehnologija MyKey bo od leta 2012 naprej na voljo najprej v Fiesti, nato pa bo uvedena tudi v druge modele iz Fordove palete.

Komentarjev 1
  • Urša Zupan 08:25 14.november 2011.

    je pa nevarnost nesreče seveda odvisna tudi od izkušenosti voznika.... Kaj ti koristi, če se za volan usedeš, ko si star 25 let, če pa nimaš izkušenj? Takšni bodo še vedno nevarni, če se lahko temu tako reče :/