Avto
4956 ogledov

MOL: V sredo vključujemo dve novi lokaciji radarja v Ljubljani

Postavitev novih ohišij za merilnik hitrosti v Ljubljani.
1/3
Anže Petkovšek
Iz Mestne občina Ljubljana (MOL) so po našem sobotnem razkritju, da je Ljubljana bogatejša za dve novi ohišji, ki bosta služili za merilnik hitrosti, pojasnili, zakaj ne gre za polnjenje mestnega proračuna, ampak povečanje varnosti v prometu.

Kot smo na zurnal24.si pisali že preteklo soboto, MOL sistem nadzora hitrosti prometa v Ljubljani širi z dvema novima ohišjema, v katerih bosta izmenično nameščeni samodejni merilni napravi, ki jih sicer uporabljajo tudi na dosedanjih lokacijah. Novi ohišji so namestili na Opekarski cesti pri hišni številki 11 in na Samovi ulici pri hišni številki 9, v sistem nadzora pa ju bodo vključili v sredo, 17. julija 2019. 

Golob in radar Avto Cestni radar ujel goloba, tako hitro jo je gnal

Ne polnimo proračun

Kot so pojasnili pri MOL, je osnovni namen izvajanja meritev hitrosti izključno izboljšanje prometne varnosti, in ne polnjenje proračuna, saj vozniki prevečkrat pozabljajo, da je ravno prevelika hitrost pogost vzrok prometnih nesreč. Dodajajo, da merilne naprave nameščajo na prometno obremenjene lokacije, v bližino vzgojno-izobraževalnih ustanov ter na šolske poti. Število merilnih naprav ostaja enako kot doslej (dve napravi), saj "je naš edini namen izboljšanje prometne varnosti in ne polnjenje proračuna."

Postavitev novih ohišij za merilnik hitrosti v Ljubljani. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Lokaciji merjenj sta označeni z znakom za obveščanje o izvajanju meritev hitrosti, ki označujejo bližino mesta, kjer so nameščene stacionarne naprave za odkrivanje in dokazovanje presežene najvišje hitrosti.

Hrvaška avtocesta Razkrivamo Avto Razkrivamo: Lokacije, kjer na Hrvaškem prežijo najmodernejši radarji

Na MOL še pravijo, da je širitev sistema stacionarnih samodejnih merilnih naprav eden od trajnostnih ukrepov Mestne občine Ljubljana, s katerimi želijo zagotoviti večjo varnost v prometu. Tovrstni nadzor predvideva tudi Resolucija o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od 2013 do 2022. 

Postavitev novih ohišij za merilnik hitrosti v Ljubljani. Razkrivamo Avto Razkrivamo: Dve novi lokaciji radarja v Ljubljani

Pri izbiri lokacij novih dveh ohišij so upoštevali predloge Policije, Četrtnih skupnosti ter Priporočila za učinkovito izvajanje nadzora hitrosti Javne agencije RS za varnost prometa, saj gre po mnenju MOL za prometno obremenjene lokacije v bližini vzgojno izobraževalnih ustanov oziroma šolskih poti.

Postavitev novih ohišij za merilnik hitrosti v Ljubljani. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V Ljubljani zdaj že 9 lokacij merjenja hitrosti 

Ohišja za samodejne merilne naprave so leta 2017 najprej postavili na Roški, Celovški, Dolenjski in Slovenski cesti, lani so dodali še tri lokacije: na Zadobrovški cesti, na Cesti Dolomitskega odreda  in na Slovenčevi ulici, letos pa sistem dopoplnjujejo še z lokacijama na Opekarski in Samovi ulici.

Avto merilec hitrosti Slovensko mesto Avto 2.000 voznikov na dan nevarno drvi mimo šole, radarja pa podarjajo muzeju

Na MOL opažajo, da je na cestah, kjer so postavljena ohišja za merilne naprave, manj prekoračitev hitrosti, oziroma se njihovo število zmanjšuje.
 

Komentarjev 13
  • blayo 00:08 17.julij 2019.

    Spet bo očitno jokal folk s pretežko nogo. Ne razumem v čem je problem... vse kar moraš storit je, da voziš skladno z zakonodajo po omejitvah in te ne bo nihče "okradel". Ampak ne, eni morjo bit očitno pametni.

  • mihatirs 13:14 16.julij 2019.

    Čeprav sem volil Jankoviča, dobivam občutek da ga bo treba odžagat kot Kanglerja s temi radarji!!!

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 12:00 16.julij 2019.

    Napisali ste "Ne polnimo proračun", pravilno je "Ne polnimo proračuna". V primeru negacij se v slovenščini uporablja rodilnik. Mislim, da hrvaščina tega nima, pa vas zato to mede. V veliko žurnalovih prispevkih je tako, sicer ste pa super, LP.