Avto
15751 ogledov

Razkrivamo: Dve novi lokaciji radarja v Ljubljani

Postavitev novih ohišij za merilnik hitrosti v Ljubljani.
1/3
Anže Petkovšek
V Ljubljani že stojita dve novi ohišji namenjeni postavitvi merilnika hitrosti. Razkrivamo, kje boste lahko po novem za prehitro vožnjo na dom dobili položnico.

Po lanskem letu, ko so v Mestni občini Ljubljana (MOL) sistem nadzora prometa razširili z dodatno samodejno merilno napravo s tremi ohišji, ki so jih namestili na Slovenčevo ulico, Zadobrovško cesto in Cesto Dolomitskega odreda, so letos mrežo ohišji, v katere vstavljajo merilnike hitrosti razširili še za dve. Eno je na Samovi ulici, druga pa na Opekarski cesti.

Merilec hitrosti Avto Novi radarski trik policije za umirjanje voznikov

Prva ohišja s povsem novo merilno napravo so v Ljubljani stala že septembra 2017, in sicer na Roški, Slovenski in Dolenjski cesti, konec leta 2017 pa so postavili še ohišje na Celovški cesti, kjer so meritve začeli opravljati v letu 2018.

 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Prihodki MOL iz naslova glob s področja hitrosti za leto 2018 so znašali približno 1,5 milijona evrov.

Avto merilec hitrosti Slovensko mesto Avto 2.000 voznikov na dan nevarno drvi mimo šole, radarja pa podarjajo muzeju

V Letu 2018 so na vseh sedmih lokacijah zabeležili 17.800 prekrškov prekoračitve hitrosti, od tega največ na Slovenski cesti in Dolenjski cesti. "največja izmerjena hitrost je bila izmerjena na Dolenjski cesti marca 2018, in sicer 135 km/h" so nam pred časom razložili pri MOL in dodali, da so na vseh lokacijah zabeležili največ prekoračitev hitrosti v rangu do 10 kilometrov na uro. Takšnih prekoračitev, z upoštevano toleranco pet kilometrov na uro, je bilo največ tudi pretekla leta. Glede na leto 2016 (spodnji graf) se je močno povečalo število kršitev z večjimi hitrostmi, kar je posledica števila zaznanih prekoračitev, opravljenih z meritvami samodejnih merilnih naprav, s katerimi se meritve opravljajo 24 ur na dan, torej tudi v večernem in nočnem času ter v času vikenda.

 | Avtor: MOL MOL

radar Slovenčeva ulica Avto Radarji bodo merili tudi glasnost vozil!

Na MOL so nam pojasnili, da bodo pred začetkom meritev na Samovi in Opekarski cesti javnost o tem obvestili, prav tako pa bodo lokacije označene z znaki za obveščanje z napisom »merjenje hitrosti«. V ohišjih bosta nameščeni samodejni merilni napravi, s katerima Mestno redarstvo že razpolaga.

Lokacije merjenj so označene z znakom za obveščanje o izvajanju meritev hitrosti, ki označujejo bližino mesta, kjer so nameščene stacionarne naprave za odkrivanje in dokazovanje presežene najvišje hitrosti.

Hrvaška avtocesta Razkrivamo Avto Razkrivamo: Lokacije, kjer na Hrvaškem prežijo najmodernejši radarji

Postavitev novih ohišij za merilnik hitrosti v Ljubljani. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Nakup novih ohišij upravičujejo z dosedanjimi rezultati, saj pojasnjujejo, da prav na vseh lokacijah izvajanja meritev zaznavajo trend zmanjševanja števila prekoračitev hitrosti, zato ocenjujejo, da je bila odločitev širjenja sistema izvajanja meritev hitrosti s stacionarnima samodejnima merilnima napravama pravilna. Po podatkih MOL se je od začetka izvajanja meritev zmanjšalo tako število prekoračitev hitrosti, manj je tudi prekoračitev v višjih rangih, s tem pa se je po njihovem mnenju izboljšala tudi varnost.
Na MOL še dodajajo, da tudi s temi ukrepi sledijo "viziji 0" (nič smrtnih žrtev in nič hudo telesno poškodovanih oseb zaradi prometnih nesreč v Sloveniji). Še posebej zato, ker je hitrost izpostavljena kot največja nevarnost, zato so kot organ samoupravne lokalne skupnosti dolžni, da vse svoje odločitve za zagotovitev uresničitve vizije dosežejo tudi z napravami za merjenje hitrosti (stacionarnimi in tistimi v vozilih). 

Postavitev novih ohišij za merilnik hitrosti v Ljubljani. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V odgovorih še dodajajo, da izkušnje iz tujine in doma dokazujejo, da število ohišij in označitev krajev izvajanja meritev hitrosti vplivata na spremembo obnašanja voznikov v cestnem prometu. Na ta način lahko vozniki z veliko večjo verjetnostjo pričakujejo, da bo v primeru prekoračitve največje dovoljene hitrosti njihovo početje dokumentirano in tudi sankcionirano, ter se posledično temu primerno odzovejo, praviloma z zmanjšanjem hitrosti, kar je tudi cilj izvajanja meritev, še pojasnjujejo.

Komentarjev 4
  • Janez_53 08:45 14.julij 2019.

    In s kakšnim namenom razkrivate lokacije radarjev??? S poštenim namenom zagotovo ne! Discipliniranih voznikov lokacije ne zanimajo, nespametnim prepotentnežem, ki ogrožajo druge udeležence v prometu, pa s tem pomagate! Se vam zdi, da ste s tem napravili kaj dobrega? Zagotovo ne!

  • Avatar Istarissa
    Istarissa 01:11 14.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>>> www.Bredhot.Com