Avto
18060 ogledov

Katere znamke gum imamo najraje?

Zimske gume pnevmatike Profimedia
Zanimivi podatki, tudi o spremembah navad glede najbolj iskanih pnevmatik.

Pri portalu Ceneje.si so objavili podatke o navadah slovenskih uporabnikov glede primerjave cen pnevmatik. V zadnjem mesecu beležijo ogromen porast iskanja zimskih pnevmatik, kar je logično, saj so nas koledar in nizke temperature že spomnili, da smo tik pred sezono obvezne zimske opreme na vozilih. Hkrati so bili v medijih objavljeni primerjalni testi zimskih pnevmatik, med njimi je najbolj znan AMZS-jev.

Iz podatkov je mogoče razbrati, katere znamke pnevmatik slovenske potrošnike dejansko najbolj zanimajo. Po vrsti si sledijo znamke Sava, Continental, Bridgestone, Goodyear in Dunlop. Razen prve, ki jo imajo Slovenci za domačo, so vse ostale iz kategorije premium pnevmatik.

Še večjo dominacijo znamke Sava pa pokaže statistika konkretnih modelov, saj so med petimi najbolj iskanimi izdelki po dva modela sava eskimo 205/55 R16 (razlika le v hitrostnem indeksu), model istih mer eskimo S3+ ter model eskimo S3+ 195/65 R15. Edina alternativna znamka med petimi najbolj iskanimi gumami na portalu je Semperitov model 205/60 R16 speed-grip 2.

Sicer pa je velika večino vseh iskanih pnevmatik namenjenih za 16-palčna platišča (43 odstotkov). Sledijo 17-palčne pnevmatike (21 odstotkov), na tretjem mestu pa so 15-palčne (17 odstotkov).

Celoletne vse bolj zanimajo kupce

Se pa očitno spreminjajo določene nakupne navade slovenskih lastnikov vozil, saj so pri Ceneje.si glede na isto primerjalno obdobje lanskega leta zabeležili sedemodstotni upad zanimanja za zimske pnevmatike, istočasno pa je za 10 odstotkov naraslo zanimanje za celoletne pnevmatike. 

Kupce torej celoletne pnevmatike vse bolj zanimajo. Čeprav po predpisih ustrezajo tudi za zimske razmere, strokovnjaki za pnevmatike opozarjajo, da v resničnih zimskih razmerah s snegom in možnostjo poledice takšna "univerzalna" obutev nikakor ne more nadomestiti namenske zimske gume. Gre predvsem za rešitev za vozila, ki so manj na cesti, pa še to v ugodnih vremenskih razmerah.

Pri celoletnih pnevmatikah je sicer vrstni red po zanimanju nekoliko drugačen. Na vrhu je še vedno znamka Sava, nato sledijo Michelin, Continental, Kumho in Kormoran.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • dizelcek 12:38 31.oktober 2021.

    Pozdravljeni, vsem kupcem bi svetoval da pri nakupu zimskih pneumatik tudi malo izmerijo globino profila, kajti zadnja leta so prestižne znamke začele izdelovati zimske gume z globino 7.mm do 7.5mm profila max., zaradi česar se nekateri čudijo kako da zvozijo ...prikaži več gume v 1.sezoni. Še pred leti so imele vse zimske gume normalnih standardnih dimenzij globino profila 9.mm ali 9.5mm. Danes je to samo še pri DUNLOP.u Winter Sport 5 ali 4. Delamo na ekologiji, proizvajalci gum pa na zaslužku. L.p.

  • rd2dmk2 09:21 31.oktober 2021.

    ja ko greš pa mal pogledat kaj je namontirano na avtih pa najdeš Nexen.

  • molka 08:39 31.oktober 2021.

    celoletne pa naj se jebejo z zasluzki od mene nič