Avto
153 ogledov

Na Norveškem od leta 2025 na prodaj samo še električna vozila

Smart electric Gregor Prebil
V norveškem parlamentu so si zadali ambiciozni načrt. Od leta 2025 bodo v tej skandinavski državi na prodaj le še električna vozila, vozila na vodik, oziroma nizko ogljični avtomobili, kot so priključni hibridi.

Do konca leta je bilo na Norveškem registriranih kar 100 tisoč električnih vozil. Pričakuje se, da bo že leta 2020 registriranih kar 250 tisoč električnih vozil. Na Norveškem bo takrat postavljenih 25 tisoč polnilnih postaj, kar pomeni ena polnilna postaja na vsakih 10 električnih vozil.

Kar 37 odstotkov vseh prodanih vozil so električni modeli. Zasluga gre tudi radodarni državi, ki na različne načine promovira in spodbuja nakup električnih vozil.

Radodarna država

Tako na primer električna vozila za podjetja niso obdavčena, uporaba plačljivih cest je brezplačna, uporabniki električnih vozil lahko v mestnih središčih vozijo po pasovih rezerviranih za javni transport, v centrih mest lahko uporabniki električnih vozil parkirajo zastonj.

Trg električnih vozil na norveškem se nenehno razvija, zato oblasti trdno verjamejo, da bodo lahko od leta 2025 prodajali le električna vozila, vozila na vodik ali nizko ogljična vozila.

Komentarjev 2
  • k0libri 10:27 28.februar 2017.

    Drugi pa iz krompirja, ali pa s posojili, ki se financirajo iz bankomatov ....Lahko bi bili mi prvi, itak nam ne bi uspelo.

  • Pepe007 09:12 28.februar 2017.

    Kak paradoks, Norvežani svoj elektro vozni park sofinancirajo s prihodki od nafte...