Avto
6844 ogledov

Na slovenske ceste zapeljal hyundai, v katerem vas ne bodo spregledali

Hyundai i30N
1/15
Saša Despot
Če ima BMW za svoje športne avtomobile oznako M, so si v abecedi pri Hyundaiu za svojo športno paleto vozil izbrali črko N. To je pravzaprav simbol za šikano na dirkališčih, ki krasi tudi motorno masko posebneža, ki je te dni zapeljal na slovenske ceste.

Kdo bi kaj takega od Hyundaia pričakoval še pred leti. Govorimo o drugem modelu iz športne Hyundaieve linije N. Po kombilimuzinskem i30 N je zdaj na slovenske ceste zapeljal še večji posebnež i30 fastback N.

Rok Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Hyundai i30 N Prvi odgovori Avto Hyundai i30 N - preizkusili smo njegovo samozavest

Vse to kaže, da so se pri Hyundaiu odločili za drugačen pristop do novih kupcev. Črka N se močno uveljavila tudi v svetovnem WRC rally prvenstvu, enako pa se želi uveljaviti tudi v slovenskem, s slovenskim voznikom. Hyundaiev N bo na slovenskih rally dirkah in tudi v evropskem pokalu vozil aktualni državni prvak Rok Turk, ki je na novinarski konferenci dejal, da si obeta dolgoročnega sodelovanja in seveda osvajanja naslovov še naprej.

Hyundai i30N | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri obeh hyundaievih N-ih gre za nišni model. i30 fastback N pa je še posebej nišni, saj »fastback« obliko avtomobilov najdemo v premijskih razredih. Na primer mercedes-benz CLA. Gre za nekakšno kupejevsko različico i30 s podaljšanim zadkom, pri čemer gre za polnovredni športni avtomobil, na kar nakazuje tako zunanja kot notranja podoba in tudi vse ostalo, kar je skrito očem. 
V primerjavi s kombilimuzino je za 12 centimetrov daljši, skoraj tri centimetre nižji, zato je tudi koeficient zračnega upora odličen oziroma še dodatno izboljšan za sedem odstotkov (Cd = 0,297). 

Hyundai i30N | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Modele N krasi kar nekaj edinstvenih elementov, na primer črne obrobe žarometov, kaskadna maska z logotipom N, rdeče obrobe odbijačev, dve izpušni cevi z aktivno loputo za nadzor delovanja izpuha (športni zvok), zadnji spojler, trikotna zadnja meglenka, tudi posebna siva barva je rezervirana za športnika. Na izbiro so 18- in 19-palčna platišča, ki so nameščena na posebne pnevmatike (Michelin PSS ali Pirelli P-Zero).

Hyundai i30N | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Avto Prihodnje leto Kie in Hyundai s posebnimi strehami

Veliko posebnosti najdemo tudi v potovalni kabini. Na primer N elektronska instrumentalna plošča, N volanski obroč, prestavna ročica, športna sedeža z razširljivim sedalnim delom (možnost podaljšanja), voznik ima vpogled v merjenje vmesnega časa in pospeška, lahko prilagaja delovanja motorja, ima elektronsko nadzorovano delno zaporo diferenciala (v primeru N performance paketa), ki omogoča prednjima kolesoma, da se vrtita z različno hitrostjo in dobivata različno navora, kar pomeni boljše razporejanje prenosa obremenitve od notranjega proti zunanjemu kolesu, posledično pa to omogoča še hitrejše premagovanje šikan in zavojev vseh vrst.

Hyundai i30N | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Hyundai kona Avto Kia in Hyundai pripravljata presenečenje za množice

Voznik lahko izbira med petimi režimi vožnje: eco, normal, sport, N in N custom. Med načini preklapljamo s pritiskom na stikalo, ko hipno prikrojimo način delovanja motorja, vzmetenja, samozapornega diferenciala, krmiljenja, celo zvok motorja se spremeni. 
Izpostaviti velja še funkcijo prilagajanja blaženja, glede na to, ali potrebujete avto za pot v službo ali se z njim zapodite na dirkališče. Tudi na sloviti Nürburgring, kjer so Hyundaievi inženirji naredili na stotine krogov, ko so izpopolnjevali i30 fastback N.
Tako kot že predstavljeni i30 N hatchback, ima tudi hyundai i30 fastback N 2,0-litrski turbo bencinski motor, ki je dostopen v dveh različicah s 186 kW (250 KM) ali 205 kW (275 KM), če ga kupec izbere z N performance paketom. V obeh primerih je največji navor 353 Nm oziroma 378 Nm z overboost funkcijo. Menjalnik je ročni šeststopenjski. V obeh primerih je največja hitrost 250 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h, pa 6,4- oziroma 6,1 sekunde.

Hyundai i30N | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Avto Poglejte, kaj bo leta 2019 začel v vozila vgrajevati Hyundai

Tako kot klasična osebna vozila je tudi N divizija opremljena z varnostnimi in asistenčnimi sistemi, kot so sistem za preprečevanje naleta, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, sistem za nadzor voznikove zbranosti, zna prepoznavati prometne znake ali ponoči samodejno zasenčiti žaromete, odvisno od prihajajočega prometa. Tudi za i30 fastback N velja 5-letna tovarniška garancija brez omejitve prevoženih kilometrov.

Hyundai i30N | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V primerjavi s petvratnih i30 N je fastback dražji za 700 evrov, kar pomeni 29.190 evrov za izvedenko i30 fastback N in 34.190 evrov za i 30 faastback N performance.

Hyundai i30N | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Hyundai i30N | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Hyundai i30N | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Hyundai i30N | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Hyundai i30N | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 3
  • milan63 10:05 17.marec 2019.

    auto je vredu in športen velik minus pa je roćen menjalnik

  • becar 11:16 14.marec 2019.

    Hyundaja se je včasih splačalo kupit, ker so bili solidni avtomobili za dokaj ugodno ceno. Vsaj glede cene to zdaj ne drži več.