Avto > Na Štrom
98437 ogledov

Država vam zdaj podari 3.000 evrov tudi v tem primeru

Nakup, prodaja, avta, avtov, vozila, evri, cena, evro, stroški Andrej Leban
Ekosklad po novem financira nakup električnega avta tudi, če je ta kot rabljen pripeljan iz druge članice EU.

Do električnega avtomobila boste lahko po novem prišli malce ceneje. Subvencijo Eko sklada lahko namreč pridobite tudi za rabljeni električni avtomobil, ki ga 'uvozite' iz tujine.

Za rabljeni električni avtomobil je sicer mogoče subvencijo dobiti že od letošnjega maja, vendar je bil, kot smo ugotavljali tedaj, razpis sestavljen tako, da je subvencija prišla v poštev samo za tistega, ki je rabljeni električni avtomobil kupil v Sloveniji.

Prva registracija rabljenega električnega avtomobila je morala biti namreč opravljena po 1. novembru 2020 v Sloveniji, kar pomeni, da uvožen avtomobil ni mogel dobiti subvencije. To je bilo navedeno tudi v drobnem tisku, kjer je bilo dodano tudi, da za avtomobil, ki je subvencijo prejel že ob nakupu, nove ni bilo več mogoče uveljaviti.

Vmes je prišlo do korekcije razpisa, saj po novem ta določa, da je možno subvencijo pridobiti tudi za rabljena električna vozila, ki so bila po 1. novembru 2020 prvič registrirana v eni od držav Evropske unije, kar je izrecno navedeno tudi v razpisu.

električno vozilo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za vozila, ki stanejo do 30.000 evrov, je mogoče dobiti subvencijo v višini 3.000 evrov, za tista, ki stanejo od 30.000 do 65.000 evrov, pa subvencija znaša 2.000 evrov. Časovna omejitev je sicer postavljena zato, da ljudje ne bi uvažali prestarih električnih vozil.

Kdor bi rad uveljavil subvencijo, je moral rabljeni električni avtomobil prvič registrirati po 1. maju 2023 in pred oddajo vloge za subvencijo, postati mora tudi lastnik dotičnega električnega vozila oziroma njegov uporabnik, če je vmes lizinška pogodba in bo poteku lizinške pogodbe vlagatelj postal lastnik vozila. Prejemnik subvencije mora svoj električni avtomobil poleg tega v lasti obdržati oziroma uporabljati vsaj dve leti.

V razpisu ostaja določba, da subvencija na rabljeno vozilo ne more biti dodeljena, če je bila za nakup vozil z isto identifikacijsko številko subvencija Eko sklada že dodeljena. To v praksi pomeni, da bo možnost za pridobitev subvencije ob nakupu rabljenega električnega vozila sicer večja kot prvotno, a še vedno omejena in bodo v poštev dejansko prišli predvsem uvoženi rabljeni avtomobili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar jate
    jate 18:03 28.oktober 2023.

    mrššš,mejte si teh 3.ooo sploh pa za te elektro avte...saj vemo kako je s tem...kakšno podarjenje je to saj gre iz našega davkoplačevalskega fonda in kasneje boste še razne davke povečali da vrnemo "kao vaš šenk"

  • Kmodri 12:59 28.oktober 2023.

    Najprej bajt, potem odiranje! Neštetokrat videno!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 08:48 28.oktober 2023.

    Če mi ga daste brezplačno, bom razmislil..