Avto > Na Štrom
8960 ogledov

Evropski odgovor Kitajski

EV clinic, popravila električnih avtomobilov MatijaJanežič
Za zeleni prehod evropske družbe bodo potrebne velike kapacitete električnih baterij, kar bi lahko imelo resne posledice za gospodarski razvoj in varnost stare celine.

Špansko predsedstvo Evropske unije bo na srečanju v Granadi 5. oktobra evropskim vladam predstavilo študijo, ki kaže, da bi lahko Evropa postala do leta 2030 tako odvisna od kitajskih litij-ionskih baterij, kot je bila pred vojno v Ukrajini odvisna od ruskih energentov.

V dokumentu, ki ga je pridobila tiskovna agencija Reuters, namreč pozivajo k strožjim ukrepom za ohranitev evropske gospodarske varnosti. Dodajajo, da bo zaradi nestalne narave obnovljivih virov energije, kakršna sta veter in sonce, Evropa potrebovala ogromne kapacitete za hranjenje električne energije, če naj bi do leta 2050 dosegla cilj brezogljične družbe. Španci pričakujejo, da se bo povpraševanje po litij-ionskih baterijah, gorivnih celicah in elektroliznih napravah v prihodnjih letih povečalo za 10- do 30-krat.

EV clinic, popravila električnih avtomobilov | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Šibke pozicije

Medtem, ko ima Evropska unija z več kot 50-odstotnim deležem pri proizvodnji elektrolizatorjev močno pozicijo, je pri nabavi litij-ionskih baterijskih celic močno odvisna od Kitajske. Špansko poročilo pravi, da bi se brez učinkovite akcije do leta 2030 evropski energetski sistem lahko znašel v hudi odvisnosti od Kitajske.

Litij-ionske baterije in gorivne celice pa niso edino področje, na katerem je Evropska unija ranljiva. Enak scenarij bi se lahko odvil na področju digitalnih tehnologij. Poročilo namreč napoveduje, da bo povpraševanje po digitalnih napravah, tipalih, dronih, podatkovnih strežnikih in omrežjih za prenos podatkov še v tem desetletju izredno povečalo. Z izjemo omrežij za prenos podatkov ima Evropska unija tudi v tem pogledu zelo slab izhodiščni položaj.

Do leta 2030 bi lahko takšna odvisnost od tujih dobaviteljev močno nevtralizirala pridobitve zaradi povečanja produktivnosti, ki jih evropska industrija in storitveni sektor močno potrebujeta. Modernizacija je poleg tega potrebna tudi v kmetijskem sektorju, ki je ključnega pomena pri obvladovanju klimatskih izzivov, zaključi poročilo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • softundsicher 13:44 05.oktober 2023.

    Iz ene odvisnosti v drugo. Od nafte k plinu, od plina k elektriki in posledično baterijam. Tako, kot en znanec, ki je "čist" prišel iz komune in potem vsak dan pil po gostilnah.

  • Kmodri 16:00 03.oktober 2023.

    Kitajci bodo zaradi zalog litija EU živo požrla!

  • atamama 15:43 03.oktober 2023.

    ''Zelena agenda'' pa ''brezogljična družba'' itd. Pa naj nekdo od novinarjev zraven pripiše, da se predmeti za katere govorijo, da onesnažujejo proizvajajo izven EU. Ko pa poslušam napovedi vremena pa včasih pokažejo gibanje zraka. In kaj hudiča se gredo? To ...prikaži več dobimo vse v paketu, samo malo kasneje. Je pa res, da so politiki ogromno delnic pokupili in je potrbno sedaj zakonsko prisilit ljudi, da kupijo ''šrot'' ki bo neuporaben slej ali prej. Saj vidimo, toplotne črpalke in problem elektrike, haha