Avto > Na Štrom
13795 ogledov

Hladen tuš za za kupce električnih vozil pri nas

Prima električni avti PRIMA
Kupci električnih vozil bodo deležni bistveno nižjih subvencij s strani države.

Na Eko skladu so objavili nova javna poziva za dodeljevanje spodbud za nakup električnih vozil za občane in pravne osebe, ki prinašata velike spremembe in sicer znižanje višine ter deleža spodbude za električna vozila ter omejitev zgornje vrednosti vozila, ki je lahko sofinancirano z javnima pozivoma.

Dizel Avto 8.000 evrov popusta, če se rešite starega dizla

Kot navajajo pri Eko Skladu je razlog za zadnje odlločitve naraščanje obsega spodbud za ta ukrep v zadnjih letih, saj se število spodbujenih vozil vsako leto praktično podvoji, na drugi strani pa se cene električnih vozil znižujejo.

Vlogo na nov javni poziv bodo pravne osebe, enako kot fizične, po novem oddale po izvedbi naložbe, torej po nakupu in registraciji vozila.

MINI SE električni polnilni kabel | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Avtomobilski ključi Pri nas! Avto Prihajajo nove tablice in kup drugih novosti

Višina spodbude na obeh javnih pozivih je omejena na največ 20 % vrednosti vozila in po novem znaša do:

 • 4.500 EUR za vozila kategorije M1;
 • 3.500 EUR za vozila kategorije N1;
 • 1.500 EUR za vozila kategorije L7e;
 • 1.000 EUR za vozila kategorije L6e;
 • 750 EUR za vozila kategorije L3e ali L4e ali L5e;
 • 500 EUR za vozila kategorije L2e;
 • 300 EUR za vozila kategorije L1e-B.

To pomeni, da bo kupec 100-odstotno električnega vozila prejel 1.500 evrov subvencije manj (do zdaj 6.000 evrov), še pred letom dni pa je bila subvencija v Sloveniji med najbolj radodarnimi v Evropi (7.500 evrov).

Električni avto polnilnica polnilni kabel | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

električni skuter Askoll eS2 Avto Toliko subvencij za električne mopede so podelili

Poleg tega je z novim javnim pozivom omejena najvišja vrednost vozila, za katero je mogoče pridobiti spodbudo na največ 65.000 evrov, kar vključuje DDV, morebitne popuste in najem baterije za vozilo.

Prima električni avti Avto Občutno znižanje subvencij za električna vozila

Električna polnilnica | Avtor: Newspress Newspress

Pomembna sprememba pri javnem pozivu za pravne osebe je tudi ta, da bodo spodbude vlagateljem dodeljene po pravilu »de minimis« pomoči in ne več po pravilih državne pomoči, kar je po mnenju Eko Sklada ključni prispevek k poenostavitvi obravnave vlog, saj se bodo sredstva dodeljevala za že izvedene naložbe. kot so pojasnili ne bo več ugotavljanja upravičenih stroškov, ki so predstavljali razliko med ceno električnega in primerljivega fosilnega vozila, kar pomeni, da bo za vsa vozila iste kategorije spodbuda taka kot je navedeno zgoraj, in tudi ne glede na velikost ali lokacijo podjetja, kot je bilo to v prejšnjem javnem pozivu. Pomoč po shemi »de minimis« pa pomeni, da se ta pomoč sešteva z drugimi »de minimis« pomočmi (razen COVID-19 pomoči), in da podjetje v zadnjih treh proračunskih letih ne sme prejeti več kot 200.000 evrov te pomoči.
 

Komentarjev 8
 • Build_NEK2 11:46 12.december 2020.

  Cela evropa se trudi čimprej elektrificirat avte mi pa znižujemo subvencije! Bravo naši! Naš folk pa tut nima pojma. Tule ko berem tte komentarje mi je prav slabo. Ko je pršla bolj eko rešitev za transport ljudi, ste vsi proti ...prikaži več kao da je to še bolj škidljivo (seveda to ni res) pa da je elektrika itak iz teša(če bi bila vsa elektrika, na katero vozi EV iz teša, bi bil avto manj škodljiv kot pa dizel.) Na youtubu je veliko videov na to temo in vsi pridejo do enakega zaključka. Protiomejitviznakov!

 • stromar 22:49 11.december 2020.

  Ne bi raje v celoti ukinili subvencije za BEV, če ste že davek na najdražje in najbolj umazane nove in rabljene jakodimiče ukinili, da bomo europski odpad za rabljene fosilce. Bo vsaj denar za CO2 kupone in za kazni za ...prikaži več nedoseganje zelenih ciljev

 • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 21:08 11.december 2020.

  Važn,da bodo "bogati"kupovali nemško reno za do 30 ceglov ceneje!!U p...o pa taka država!