Avto > Na Štrom
4994 ogledov

Jimny se vrača!

Suzuki jimny Suzuki
Dobra novica za vse ljubitelje avtomobilskih koz. Suzuki jimny, izvrstni mali 4x4 plezalec, bo dobil električni pogon. Zopet bo na voljo tudi Evropejcem.

Suzuki jimny, izvrstni mali 4x4 plezalec, bo dobil električni pogon. Zopet bo na voljo tudi Evropejcem.

Znano je, da se je Suzuki pred leti odločil za nenavadno potezo in zaradi zniževanja emisijskih kvot iz evropskih cenikov odstranil takrat še skoraj povsem svežega in že zelo priljubljenega jimnyja. Kasneje je bilo sicer mogoče kupiti njegovo N1 različico s samo prednjima sedežema.

Zdaj so pri Suzukiju razkrili ambiciozne načrte do leta 2030 in v tem času za Evropejce obljubili pet novih baterijskih vozil. Prvi povsem električni suzuki bo različica nedavno predstavljenega koncepta križanca eVX, ki sodi v velikostni razred sedanjega S-crossa. Imel naj bi okoli 450 kilometrski doseg z enim polnjenjem. 

Suzuki | Avtor: Suzuki Suzuki

Jimny bo iz drugega testa, saj bi bila platforma koncepta eVX prevelika in predraga zanj. Zato jo bodo verjetno ustrezno prilagodili. Posebnih detajlov o prihodnjem jimnyju Japonci sicer niso razkrili, so pa objavili njegovo silhueto. Z nje je razvidno, da bo šlo še vedno za tipičnega škatlastega terenca, ki pa bo seveda tudi po zunanjosti prilagojen aktualnim časom. 

Po letu 2024 bodo Japonci razširili električno ponudbo tudi v B razred križancev. Petino modelov v ponudbi bodo ohranili še hibridno gnanih. Do leta 2050 pa nameravajo vsaj glede prodaje na evropskih trgih doseči ogljično nevtralnost proizvodnje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ikoz 09:55 06.februar 2023.

    Oooo še rad ga boš uporabljal ker druge možnosti nebo ali pa se ti nebo izplačalo

  • Avatar Syn
    Syn 10:48 05.februar 2023.

    Električni pogon? Za mene to ne pride v poštev niti pod razno.