Avto > Na Štrom
409 ogledov

Kaj je skupnega Slovencem in Maseratiju?

Maserati grancabrio, granturismo, hidria
1/4
Maserati
Slovenska korporacija Hidria je razvila ključne dele za elektromotor, ki bo poganjal nova športnika iz Maseratijevega hleva, maserati granturismo in maseratti grancabrio, ki sta v zadnji fazi testiranj pred skorajšnjo predstavitvijo leta 2022.

Hidria bo namreč za elektromotorje obeh superšportnikov zagotavljala rotorje in statorje, brez katerih elektromotor seveda ne more delovati.

Mercedes EQC Avto Eden največjih dogovorov v zgodovini slovenske avtoindustrije

Maserati grancabrio, granturismo, hidria | Avtor: Maserati Maserati

Poleg razvoja rotorjev in statorjev ter izdelave prototipov so v Hidriji razvili tudi orodja za njihovo izdelavo. Pri proizvodnji elektromotorjev bodo uporabljali tudi posebno tanke elektropločevine, ki bodo pripomogle k večjemu izkoristku elektromotorja in povečanju dosega avtomobila. V vsakem avtomobilu bodo sicer po trije Hidrijini elektromotorji, ki mu bodo omogočili pogon na vsa štiri kolesa in pospeške v manj kot dveh sekundah do 100 kilometrov na uro.

Peugeot 208 Avto Kaj imata skupnega evropski avto leta in Slovenija?

Le prva stopnica

Razvoj elektromotorjev za granturismo in grancabrio je sicer le začetna stopnica v sodelovanju z Maseratijem, saj je Hidriji omogočil,  da sodeluje tudi pri projektu prenove dirkalnika maserati MC20. S svojimi rešitvami bi namreč radi serijsko opremili tudi ta avtomobil.

Audi A6 limuzina Avto Hidria razvija za najboljše

Prihodnje leto bodo v Spodnji Idriji sicer zagnali tudi množično proizvodnjo ključnih delov za mehke in priključne hibride znamk BMW. Chrysler, Fiat, Jaguar in Land Rover. Tem partnerjem bodo med letoma 2023 in 2030 zagotovili več kot deset milijonov rotorjev in statorjev za elektromotorje.

Maserati grancabrio, granturismo, hidria | Avtor: Maserati Maserati

Maserati MC20 Avto Nov maserati, ki bo krasil namizja računalnikov
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.