Avto > Na Štrom
1313 ogledov

Prodaja električnih avtomobilov daleč od ciljev

Tesla polnilnica MatijaJanežič
Pri berlinskem svetovalni družbi Agora Verkehrswende ugotavljajo, da prodaja električnih avtomobilov v Nemčiji poteka veliko prepočasi.

Vodja družbe Christian Hochfeld je namreč pozval k hitrejšemu uresničevanju načrtov, saj mora nemška vlada po njihovem mnenju še veliko narediti, če bi rada do konca desetletja dosegla cilj 15 milijonov električnih avtomobilov. Za zdaj namreč prodaja električnih avtomobilov močno zaostaja za zadanimi cilji.

Dizelsko gorivo OMV EV vozila Avto EV vozila: Nemci že pokazali, da tako lahko ne bo šlo

 Pri Agori so izračunali tudi, da bi, če hočejo doseči zadani cilj, morali v Nemčiji letos na dan prodati okrog 5.0000 novih električnih avtomobilov. To pa je daleč od realnega stanja. Po Agorinih izračunih so lani so namreč v Nemčiji na dan prodali okrog 1.290 novih električnih avtomobilov, januarja letos pa le 585. To potrjujejo tudi podatki nemškega zveznega ministrstva za promet, da so lani na dan prodali 1.160 novih električnih vozil.

Parkiranje na električnih polnilnicah | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Hochfeld je zvezno vlado opozoril, naj se v Evropskem svetu ne upira uvedbi omejitve izpustov ogljikovega dioksida za avtomobilske flote, saj bo le tako ustvarila pogoje za transformacijo avtomobilske industrije in širitev polnilne infrastrukture.

Electrek zimski test električnih vozil Avto Velika baterija = velik doseg? Drži?

Pogajalci evropskega parlamenta in članic Evropske unije so oktobra že dosegli sporazum, da bomo v Evropi lahko po letu 2035 kupovali le avtomobile, ki med delovanjem ne izpuščajo toplogrednih plinov. Glasovanje posameznih držav je le še zadnji korak v zakonodajnem procesu in je zgolj formalnost.

Vendar pa je nemški zvezni minister za promet Volker Wissing že napovedal nasprotovanje sporazumu in zagrozil, da Nemčija ne bo privolila vanj. To je opravičil s trditvijo, da evropska komisija še ni podala predloga, kako bi lahko po letu 2035 odobrili tudi prodajo vozil, ki jih poganjajo okoljsko nevtralna goriva.

Potovalni čas Dars Slovenija Domiseln projekt Darsa. Koliko stane in kdo stoji za njim?
Komentarjev 6
  • rokobert 10:42 20.marec 2023.

    Še mnogim,k sedaj kupujejo EVje,se jim bo zagravžal...sam problemi in omejitve..."jeba na dolgi rok"🧐

  • sandi76 09:15 14.marec 2023.

    S tako visokimi cenami in slabo polnilno infrastrukturo bo taka prodaja trajala še precej let !

  • Boris 08:56 14.marec 2023.

    Kako nenavadno. Pa so ja zanesljivi. Pa so ja hitro dostopni. Pa so ja enostavni za uporabo. Pa so ja poceni. Pa se ja lahko pelješ 800km na enodnevni obisk.