Avto > Na Štrom
12564 ogledov

Rusi razvijajo zasilno "rešitev" za električne avtomobile

PMS
Rusko podjetje Priori Machine Solutions (PMS) razvija zasilno rešitev za lastnike električnih avtomobilov, ki na cesti obtičijo s prazno baterijo. Polnili bi jo z "zemeljskim plinom".

Rusko podjetje PMS, ki je že razvilo prvi ruski električni traktor in predstavilo tudi koncept mobilne elektrarne (MELS) za polnjenje električnih avtomobilov, zdaj razvija prototip, ki naj bi služil kot pomol električnim vozilom s prazno baterijo. Prototip naj bi bil pripravljen še letos, načrte povzema spletni portal Pravda. V osnovi gre za generator električne energije, ki ga poganja motor z notranjim zgorevanjem.

Avtorji projekta so namesto bencina ali dizla kot generatorja izbrali plin, ki naj bi bil okolju prijaznejša izbira. Naprava, ki vsebuje tudi baterijo naj bi imela moč polnjenja 125 kW in jo je mogoče vgraditi v običajen kombi z nosilnostjo do 3,5 tone.

Zaloga stisnjenega zemeljskega plina v šestih rezervoarjih naj bi zadostovala za približno osem ur polnjenja. Naprava v kombiju bi torej v vlogi asistence na cesti zmogla napolniti le nekaj električnih avtomobilov, potem pa bi bilo treba rezervoarje ponovno napolniti s plinom. Vendar pa ne bi bilo treba baterije polniti do 100-odstotkov, pač pa le toliko, da bi električni avto zmogel vožnjo do polnilne postaje oziroma vtičnice.

V podjetju PMS nameravajo izdelati aplikacijo, prek katere bi bilo mogoče takšno storitev naročiti, uporabljati in plačati. V Moskvi, kjer so polnilnice za električne avtomobile še vedno redkost, bi imel MELS nedvomno dovolj dela.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • sam1 13:57 06.februar 2024.

    Ja v havbi elktro motor,v prtlažniku pa bencinski agregat za polnjenje baterije čitega in okolju prijaznega vozila. Samo v Parizu bo od marca naprej parkiranje drago stalo vozila,ki presegajo 1,6 tone in takšna kombinacija zagotovo spada v to kategorijo umazancev......

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 10:21 06.februar 2024.

    https://www.youtube.com/watch?v=y3MkwTBsPqA

  • rd2dmk2 09:48 06.februar 2024.

    no ja še mal, pa bo vsak ev imel to rusko pogruntavščino. saj namest kombija že skor vsi hočete suv, pa evo vam plinsko bombo pa generator pa vozi miško. p.s. miško je imel gašper v avtobusu.