Avto > Na Štrom
14334 ogledov

Sodišče odločilo: Kupec lahko v tem primeru vrne električni avto

VW e-golf PRIMA
Avstrijsko sodišče je v primeru lastnika električnega avtomobila izreklo zanimivo sodbo, ki bi lahko odprla prostor za nove tožbe, če bo primer potrjen tudi na drugi stopnji.

V Avstriji se je na sodišču znašel primer kupca električnega avtomobila, ki je tožil trgovca z avtomobili, ker mu je leta 2018 prodal električni avto, ki zagotavlja veliko manj dosega od deklarirane. Prepričan je, da bi ga morali o tem, da je lahko doseg drastično manjši od obljubljenega, opozoriti.

Nissan micra Napoved Avto Naslednik micre kot napoved veliko cenejših električnih vozil

Sodišče v Linzu v Avstriji je odločilo, da mora trgovec na podlagi prvostopenjske odločbe deželnega sodišča kupcu vrniti kupnino vozila zmanjšano za nadomestilo za uporabo, piše avstrijski Neue Kronen Zeitung. Gre za 30.288 evrov. 

Porsche Inter Auto PROMO Uporabno Električni avtomobili 2022: Kateri modeli bodo letos osvojili kupce?

Težava je bila življenje na hribovitem področju

Kot so navedli v obrazložitvi, so kupcu ob nakupu volkswagna e-golfa obljubili doseg 230 kilometrov s polno baterijo. Ker živi na hribovitem območju, kjer je avtomobil tudi uporabljal, je lahko prevozil le od 110 do 120 kilometrov.

Sodišče je opozorilo, da prodajalec avtomobilov ni poudaril dejstva, da je doseg nižji pri nizkih temperaturah in v hribovitih predelih.
Pri Volkswagnu poudarjajo, da je tovarniško deklarirana avtonomija vožnje zgolj informativne narave, način vožnje ali zunanja temperatura pa vplivata na zmogljivost baterije.

VW e-golf | Avtor: PRIMA PRIMA

E-up Nepričakovano Avto Nepričakovano: VW bo na ceste vrnil odpisan model!

Model e-golf sicer sodi v prvo Volkswagnovo generacijo električnih avtomobilov, pravzaprav pa gre za modificirani standardni golf sedme generacije z baterijami in elektromotorjem namesto motorja z notranjim zgorevanjem. Vozilo ni več v prodajo, saj je Volkswagen že pred časom predstavil novo generacijo električnih modelov družine ID.3, ki so izdelani na namenskih platformah za električna vozila, vgrajene baterije pa omogočajo bistveno večji doseg kot pri e-golfu.

Polnilna postaja Gremo na elektriko Novosti Avto V center Ljubljane še lažje z električnim avtomobilom

Novi električni avtomobili, ne le znamke Volkswagen imajo precej daljši doseg, čeprav še obstaja razlika med dejansko in deklarirano avtonomijo vožnje. Predvsem v zimskem času, ko se lahko doseg električnega vozila bistveno zmanjša.

Komentarjev 7
  • peter4 10:13 02.februar 2022.

    Meni je tecen ze 12 let star avto ki piska ko se ne privezem za se prestavit izpred ene trgovine do druge v btc ju. Pa piska za luci, pa piska za rikverc, pa piska za tankat.... Pa satan bolj ...prikaži več piska ko sodnik na fuzbalski tekmi. Tile novi pa lucka lucka bling bling. Osvetlitev tu, osvetlitev tam, ekrani vsepovsod, ja kdo bo pa potem skoncentrirano vozil? Avtopilot. E pri meni ne bo.

  • peter4 10:06 02.februar 2022.

    Za se prepeljat 20 km po mestu ne rabim multimedije not. Majmuni. Vecina v avtu se zmigavca ne uporabi. A das pa 10k vec za glupo elektroniko ki je potem nihce res ne uporablja.

  • peter4 10:04 02.februar 2022.

    Naj naredijo mali mestni oplehovani mopedek za 5k eur in doseg 150-200 km, pa garancijo na baterijo 10 let. Toliko bi bil pripravljen dat in niti centa več. Ta precenjena jajca pa lahko prodajajo glupim skandinavcem.