Avto > Na Štrom
15253 ogledov

Tako zelo se je podražilo polnjenje električnih avtov

Električni avto, polnjenje Profimedia
Uporabniki storitev polnjenja električnih avtomobilov na javnih polnilnicah so nas opozorili na gromozanske podražitve. Preverili smo, za koliko so se podražila polnjenja, našli pa smo tudi takšne ponudnike, ki svojih storitev niso dražili. Nekateri so jih celo pocenili.

Na nas se je obrnilo kar nekaj bralcev, ki so potarnali, da so se storitve javnih polnilnic v obdobju enega leta drastično podražile. Podražitev distributerji tistih javnih polnilnic, ki so dražili svoje storitve, le-teh ne skrivajo, jasno pa je, da so podražitve prišle zaradi naraščajočih cen elektrike.

Za koliko so se dejansko podražila polnjenja na javnih polnilnicah? Odgovor se razlikuje od ponudnika do ponudnika. Pri največjih slovenskih ponudnikih javnih električnih polnilnic smo preverili, kakšne so bile cene maja lani in kakšne so cene maja letos.

Petrol od 1. marca z novim cenikom

Iz Petrola so nam sporočili, da je polnjenje na priključkih z nazivno močjo do 22 kW (s polno registracijo) pred letom dni stalo 0,29 evra/kWh, danes pa stane 0,35 evra/kWh. Polnjenje na priključkih z nazivno močjo od 22,01 kW do 50 kW je pred letom dni stalo 0,42 evra/kWh, danes pa stane 0,44 evra/kWh. Pri polnjenu na priključkih z nazivno močjo nad 50,01 kW je bilo pred letom dni treba odšteti 0,66 evra/kWh, danes pa 0,73 evra/kWh. Cenik velja od prvega marca 2023, so nam pojasnili na Petrolu. 

Dražili tudi pri Gremo na elektriko

Kako je na polnilnicah Gremo na elektriko (za te polnilnice skrbi Elektro Ljubljana), ki ima več kot 400 polnilnih mest po Sloveniji?Tudi tu je prišlo do podražitev v primerjavi z letom dni nazaj, in sicer še nekoliko večjih kot pri Petrolu. Po novem ceniku polnenja morate na polnilnicah Gremo na elektriko zdaj odšteti 0,39 evra/kWh + 0,5 evra/polnjenje (pri povprečnem polnjenju EV se porabi cca 30 kWh, to je 12,2 €, so za nas pojasnili na Elektro Ljubljana), pred letom dni pa je bilo treba za povprečno polnjenje odšteti približno 8 evrov (gre torej za več kot 50-odstotno podražitev), cena polnjenja je bila namreč 0,25 evra/kWh + 0,5 evra/polnjenje. 

Vprašanja smo naslovili tudi na OMV, kjer ponujajo polnilnice Ionity, a nam podatkov niso posredovali. Smo se pa uspeli dokopati do cenika iz oktobra lani, ki kaže, da je bilo na Ionity DC polnilnicah za kW treba plačati 0,86 evra, na polnilnicah HPC pa 0,89 evra za kW. Ionity je med vsemi, ki smo jih vzeli v obravnavo, daleč najdražji. Za primerjavo: leta 2020 je bilo na polnilnicah Ionity – po javno dostopnih podatkih s spleta – treba odšteti 0,79 evra na kWh. Podražitve tako niso drastične, a je cena na polnilnicah Ionity že tako ali tako zelo visoka. 

Tesla celo spustil ceno

Krepko dražji tudi od Tesle, kjer nam podatkov cene polnjena izpred enega leta prav tako ni uspelo pridobiti, saj nimajo slovenskega predstavništva za odnose z javnostmi, smo pa od bralcev, ki uporabljajo Tesline polnilce, uspeli izvedeti, da se je polnjenje na Teslinih polnilnicah celo pocenilo. Tako je bilo, recimo, pred dnevi na Teslinah polnilnicah v Kozini in Ljubljani za polnjenje treba odšteti 0,27 evra na kWh (s hitrostjo do 125 kW), v Žirovnici, kjer ponujajo polnilno hitrost do 250 kW, pa 0,29 evra na kWh. Zanimive so ugotovitve, do katerih smo prišli, in sicer da je polnjenje v Avstriji in Italiji dražje. Tako je bilo na isti dan treba na polnilnici v Palmanovi treba odšteti 0,46 evra na kWh, v Beljaku pa 0,41 evra na kWh. 

Iz MegaTela, ki ima po njihovih podatkov v Evropi mrežo kar 250.000 polnilnic (te tudi najemajo oz. preko obstoječe infrastrukture ponujajo svojo programsko opremo za polnjenje), so nam sporočili, da na lastnih polnilnicah, kjer sami določajo cene, v zadnjem letu svojih storitev niso dražili. Po trenutno veljavnem ceniku je za polnjenje na njihovih lastnih polnilnicah (pri cenah, kjer infrastrukturo najemajo, cena variira, op. p.) treba odšteti 0,39 evra na kWh (AC do 22 kW), 0,49 evra na kWh (DC do 50 kW) in 0,59 evra na kWh (DC nad 50 kW). A tu je še "štartnina" oz. pristojbina, ki znaša za AC- 0,5 evra ter 1 evro za DC-polnjenje. 

*cene so bile posredovane sredi maja, tako da dopuščamo možnost, da so se storitve nekaterih ponudnikov v tem času podražile.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Kmodri 17:37 27.maj 2023.

    Kaj električarji mislijo, da bomo vsi plačevali za njihovo zablodo! Če si ne morejo privoščiti e avta naj si kupijo ekolo!

  • becar 15:38 27.maj 2023.

    To ni še nič, po izkušnjah iz Norveške, se bo elektrika na polnilnicah podražila približno za 7X. In jaz to privoščim, ker že opozarjam dolga leta, kaj se bo zgodilo. Kdor je tako naiven, pa naj mastno plačuje. Bo meni ...prikaži več manj treba pri drugih stvareh hahahaha.

  • Avatar karjola
    karjola 15:24 27.maj 2023.

    Pravi račun za baterijske škatle šele prihaja