Avto > Na Štrom
10344 ogledov

To bo najbolj opazen avtomobil na slovenskih cestah

BMW iX RE:DESIGN iX
1/20
Žiga Intihar/BMW
BMW Slovenija je v ljubljanski Cukrarni razglasil zmagovalce natečaja RE:DESIGN iX, v okviru katerega je ob petdeseti obletnici BMW-jevega umetniškega udejstvovanja mladim slovenskim ustvarjalcem ponudijo, da po svoje interpretirajo zunanjost BMW-ja iX.

Med sedemnajstimi predlogi umetnikov, mlajših od 35 let, je žirija, v kateri so bili BMW-jev vodja oblikovanja Domagoj Dukec, umetniška vodja Cukrarne in Galerije Tobačna Alenka Gregorič, član skupine IRWIN in prodekan AVA akademije za vizualno umetnost  v Ljubljani Miran Mohar, umetnica in docentka na ALOU Unikatno oblikovanje Kristina Rutar in vizualna umetnica in akademska slikarka, članice KD 3kolektiva Maša Gala, izbrala tri zmagovalce.

BMW iX Prihodnost že danes Avto Za volanom enega vrhuncev ta trenutek na svetu

BMW iX RE:DESIGN iX | Avtor: Žiga Intihar/BMW Žiga Intihar/BMW

Žirija je tretje mesto namenila industrijskemu oblikovalcu Boru Jarhu, ki je svojo kompozicijo vzel iz širšega naravnega okolja in jo zasnoval na naravnih materialih, v svoji zamisli pa je združil ideje krožnega gospodarstva in pomena celotne verige vrednosti. Na drugi mesto se je uvrstila kreacija magistrice slikarstva Monike Slemc, ki je navdih poiskala v naravi, krajini in trajnosti. Realno fotografsko podobo pokrajine, po kateri potuje vozilo, je zmanipulirala v abstraktno podobo, ki asociira na teme hitrosti, mobilnosti, premikanja, razvoja in trajnosti.

Trajnost kot težnja po ohranjanju…

Prvo mesto je pripadlo magistrskemu študentu ALOU v Ljubljani Urbanu Klinkonu,čigar delo z naslovom Skica bo tudi krasilo dejanski BMW iX. Avtor je avtorsko risbo v primarnih barvah s pomočjo osnovnih likovnih prvin povezal v vizualno zanimiv in atraktiven končni videz avtomobila, je ugotovila žirija.

BMW iX RE:DESIGN iX | Avtor: Žiga Intihar/BMW Žiga Intihar/BMW

O svoji kreaciji je povedal: »Sodelovanje z globalno znamko, kot je BMW, je izjemna priložnost, ki sem jo z navdušenjem sprejel. Trajnost razumem kot težnjo po ohranjanju večnosti, narave, življenja in sveta okrog nas, kjer prav vsak korak, dejanje, tudi poteza, v umetniškem izražanju šteje. Tako sem se vrnil k osnovam in jim želel povzdigniti pomen. Izhajal sem iz treh osnovnih barv – rumene, rdeče in modre – in osnovne umetniške prvine – linije, ki je z vsakim nadaljnjim potegom dobivala več smisla ter novega življenja.«

Avto Video: Avtomobili bodo lahko spreminjali barve

Dodal je: »Tako sem združil visoko tehnološko vozilo, ki omogoča trajnostno mobilnost, ne le njegovemu vozniku, ampak tudi meni kot umetniku, ki je dobil priložnost za izražanje. Svojo umetniško interpretacijo sem poimenoval skica, saj predstavlja začetek izjemne poti in mojo vizijo prepleta med umetnostjo, tehnologijo in trajnostjo. Neizmerno sem vesel, da je bil moj predlog zmagovalen. Prepričan sem, da mi bo zmaga odprla nova vrata na moji umetniški poti in se veselim novih priložnosti.«

BMW iX RE:DESIGN iX | Avtor: Žiga Intihar/BMW Žiga Intihar/BMW

Izraz sprememb

Po razglasitvi zmagovalcev natečaja RE:DESIGN iX so svoje poglede na natečaj in povezovanje umetnosti in avtomobilske industrije predstavili tudi člani žirije. Domagoj Dukec pravi, da je dizajn avtomobila vedno tisti element, ki ga tehnologija potrebuje, zato je zelo pomemben. Pri BMW-ju si prizadevajo, da bi bili pred časom, zato je potiskanje meja pričakovano, kar pa je vedno tudi izziv. Pri BMW-ju želijo biti tudi del sprememb, do katerih prihaja v družbi in BMW iX je na svoj način izraz sprememb, do katerih v družbi prihaja tudi pri dojemanju avtomobilov.

BMW Empathy Pomagate lahko tudi vi Avto Poseben motor za Lano-Nino, ki zaradi tragičnega dogodka potrebuje vašo pomoč

Doslej je bil avtomobil del statusa in izraz veselja do vožnje. V prihodnosti, ko zaradi gneče na cestah ne bo mogoče voziti hitro, bo treba to zagotoviti na drugačen način, vožnja bo morala biti drugačna, Zato so BMW iX oblikovali od znotraj navzven, kot lupino, v kateri se dobro počutimo. Dukec dodaja, da je BMW vedno bil močno povezan z umetnostjo. V sedemdesetih letih so začeli z umetniki sodelovati preko umetniških avtomobilov, s katerimi so povezali umetnost s tehnologijo. Trudijo se, da bi tudi s pomočjo umetniškega dizajna ustvarili trajnostno izkušnjo interakcije med človekom in strojem. Avto je zato lahko tudi platno za umetniški izraz.

BMW iX RE:DESIGN iX | Avtor: Žiga Intihar/BMW Žiga Intihar/BMW

Miran Mohar je povedal, da je tehnologija sam po sebi lahko pozitivna ali negativna, odvisno od tega, kam je usmerjena. V tem primeru je usmerjena v to, da rešuje našo prihodnost. Nismo vsi le na isti ladji, ampak v istih avtomobilih. Vsi skupaj smo človeštvo, ki gre v svojo smer in umetnost lahko za to veliko naredi. Smo v času, ko se podjetja ne le barvajo v zeleno barvo ampak zeleno tudi mislijo in delajo, kar tudi vidimo. Umetniki so se na izziv odzvali tako, da so povezali aspekte človeškega bivanja, v katerem nas umetnost, tehnologija ali politike ne smejo več ločevati. Prvonagrajeno delo je skica, skica pa je začetek nečesa novega. Želi si, da bi se takšna sodelovanja nadaljevala, saj umetnost lahko ponudi nekaj novega.

BMW kino zaslon v avtomobilu Še letos? Avto BMW predstavlja kino zaslon na zadnjih sedežih!

Vsaka rešitev izraža oseben vidik

Kristina Rutar je v natečaju videla zelo zanimiv izziv, saj je program, v katerem so umetniki delali, lahko rahlo zavajajoč. Razmišljati so namreč morali v tridimenzionalni formi, ne o dvodimenzionalni risbi na listu papirja, ampak o tem, kako bo njihova rešitev delovala na avtomobilu. Če pogledamo zmagovalca, je navdušil z globino, s skico kot nečim primarno aktivnim. Všeč ji je, kako je zmagovalec v svoje delo vpletel svojo noto in svojo vizijo, hkrati pa je počastil sam BMW-jev izvirni dizajn BMW.

BMW iX RE:DESIGN iX | Avtor: Žiga Intihar/BMW Žiga Intihar/BMW

Maša Gala pravi, da je pri kreiranju umetniškega dela ideja prisotna od vsega začetka in v vsem procesu, ko se spreminja. V projektu so iskali zelo pomembne ideje za prihodnosti, ki so tudi abstraktne in jih je težko vplesti v delo. Presenečena je nad različnimi pristopi umetnikov, vendar meni, da trije zmagovalci vsak posebej izraža oseben vidik. Pri zmagovalcu sta to veselje in svežina. Kljub temu, da so bili udeleženci natečaja mlajši, so lepo zagovarjali ideje, v živo celo bolje kot na papirju. Delajo z veseljem in radi sami predstavijo svoje stvari.

BMW iX M60 BMW novost Avto BMW novost: Najboljše iz treh svetov

Alenka Gregorič je izpostavila ambient Cukrarne, ki je od nekdaj veljala kot zatočišče za umetnike, žal pa umetniki, ki so bivali v Cukrarni, niso imeli možnosti, da bi oblikovali tako prestižno stvar, kot je BMW iX. Prenovljena Cukrarna na prihodnost sicer gleda skozi lečo lepšega, svetlega, barvitega odprtega prijaznega sveta. To je vodilo zgodb, ki smo jih dobili z lepo arhitekturo in ki vključujejo tudi takšna sodelovanja. Muzeji in galerije mesta Ljubljane so sicer z BMW-jem sodelovali že pri prejšnjih projektih, denimo ob razstavi najstarejšega kolesa, zato se jim je zdelo povsem naravno, da so sodelovali tudi pri tej iniciativi, ko se uresničujejo dobre ideje združevanja umetnosti, tehnologije in mladih.

BMW iX RE:DESIGN iX | Avtor: Žiga Intihar/BMW Žiga Intihar/BMW

BMW i4 Privlačna boniteta Avto Zato je električni BMW i4 zelo zaželen med slovenskimi poslovneži
Komentarjev 2
  • Toma 18:01 05.april 2022.

    Sorry, pozabil sem, da je Velika noč blizu in treba barvati jajca!

  • Toma 07:24 05.april 2022.

    Bljaaak!