Avto > Na Štrom
2994 ogledov

Volkswagen razkril prvi električni SUV

Volkswagen ID.4
1/26
Volkswagen
Volkswagen je uradno predstavil drugega člana družine ID, ID.4. Suvovski videz smo spoznali že pred časom, zdaj pa so na voljo tudi preostale informacije in tudi cena.

Proizvodnja vozila VW ID.4 se je že začela v Volkswagnovi tovarni Zwickau v Nemčiji, kjer bodo od prihodnjega leta dalje lahko letno izdelali 300.000 električnih vozil.

Volkswagen ID.4 | Avtor: Volkswagen Volkswagen

VW ID.4 Avto Nov korak VW v električni preobrazbi

ID.4 se "vozi kot GTI, ima embalažo tiguana in uporabnost enoprostorca," trdijo v Wolfsburgu. Ralf Brandstätter, izvršni direktor znamke Volkswagen, je dejal, da je to prvi globalni električni avtomobil z modularno matrično platformo z električnim pogonom, ki je bila razvita posebej za električno mobilnost po vsem svetu. 

Volkswagen ID.4 | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Po predstavitvi so nemški mediji zapisali, da bodo na voljo tudi šibkejše različice z manjšo baterijo s kapaciteto 55 kWh. Na drugi strani ameriški mediji pišejo, da bo že prihodnje leto na voljo zmogljivejša različica z dvema elektromotorjema z močjo 302 KM in pogonom na vsa štiri kolesa.

Elon Musk Strogo zaupno! Avto Strogo zaupno! O čem sta se pogovarjala šefa tesle in VW?

Volkswagen ID.4 | Avtor: Volkswagen Volkswagen

MEB platformo prinaša pogon zadaj in elektromotor s 150 kilovatov moči (204 KM) in navorom 310 Nm. Pospešek vozila, ki je od tal oddaljen suvovskih 21 centimetrov, od 0 do 100 km/h je 8,5 sekunde, največja hitrost pa je omejena na 160 km/h. Omeniti velja, da se litij-ionska baterija (neto 77 kWh, bruto 82 kWh) do 80 odstotkov na hitri polnilnici napolni v okoli 38 minutah, po trditvah tovarne pa omogoča doseg do 520 kilometrov. Nameščena je pod prostorom za potnike, kar vozilu zagotavlja nizko težišče in boljše dinamične lastnosti.

Volkswagen ID.4 | Avtor: Volkswagen Volkswagen

ID.4 v dolžino meri 4,58 metra, širok je 1,85 metra in visok 1,62 metra. Medosna razdalja meri 2,77 metra. Koeficient zračnega upora je 0,28, platišča merijo 21-palcev, 21 centimetrov je oddaljen od tal.

Tesla model Y Avto Šef VW vozil teslo Y in povedal resnico

Volkswagen ID.4 | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Kabina je znana iz modela ID.3, torej zračna in digitalna, z digitalnimi merilniki v velikosti 12-palcev. Z infontamentom je možno upravljati z gestami ali glasovno. Pri Volkswagnu pa pravijo, da je prostornost na ravni številko večjih športnih terencev. Odvisno od položaja naslona zadnjih sedežev je prostornina prtljažnika od 543 do 1.575 litrov. 

Volkswagen ID.4 | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Rimac Avto Hrvaški Rimac je za Volkswagen bolj pomemben od Bugattija

Volkswagen ID.4 | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Avtomobil bodo prodajali globalno, poleg Evrope tudi v ZDA in na Kitajskem, kjer bo za proizvodnjo zadolžen tamkajšnji SAIC-VW). Nemški Auto Bild piše, da bo VW ID.4 v Nemčiji s 150 kilovatnim elektromotorjem stal 49 tisočakov, šibkejša različica s 108 kilovatov moči (148 KM) pa 37.000 evrov.
 

Komentarjev 1
  • blayo 22:26 24.september 2020.

    Jebesh električni SUV. Potrebujemo električne osemkolesnike, še raje tanke!