Avto > Na Štrom
3561 ogledov

Volvo odločilen korak naredil tudi v Sloveniji

volvo C40 recharge, volvo XC40 recharge
1/18
MatijaJanežič
Volvo je dobro leto dni od mednarodne predstavitve v Slovenijo pripeljal svojega novinca, električni SUV-kupe volvo C40 recharge, poleg njega pa tudi električni volvo XC40 recharge.

Oba modela, prvi  bo na voljo zgolj z električnim pogonom, drugi pa je električna različica volva XC40, sta del Volvove zaveze, da bo do leta 2030 povsem opustil avtomobile s termičnimi motorji in prodajal le še električne.

Volvo V 60 Še en ... Avto Volvo je močno spremenil svoj znameniti logotip

volvo C40 recharge, volvo XC40 recharge | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Oba modela si sicer delita platformo CMA, prav tako pa tudi pogonski sklop, ki je na voljo v dveh različicah. Različici obeh modelov s prednjim pogonom in oznako P6 recharge poganja elektromotor z močjo 170 kilovatov, ki se napaja iz baterije z uporabno kapaciteto 67 kilovatnih ur, štirikolesno gnani različici z oznako P8 recharge twin pa poganjata elektromotorja s skupno močjo 300 kilovatov in navorom 660 njutonmetrov. V skladu z merilnim protokolom WLTP s polnimi baterijami prevozita od 400 do 444 kilometrov. Štirikolesno gnani volvi C40 in XC40 recharge twin lahko sicer vlečejo tudi prikolico do največje dovoljene mase 1.500 kilogramov.

PRIMA test premijskih križancev Avto PRIMA test: to je ta hip najboljši kompaktni premijski SUV pri nas

Polnjenje na osnovnem hišnem priključku traja kar 72 ur, že 16-amperski priključek pa ga zmanjša na 24 ur. Bolj prikladno je polnjenje z zidnim polnilnikom z močjo 11 kilovatov, ki traja dobrih 8 ur. Možno je tudi polnjenje na hitro polnilnici z enosmernim tokom do moči 150 kilovatov.

volvo C40 recharge, volvo XC40 recharge | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Električni atributi

Volvo XC40 recharge se od drugih volvov XC40 na zunaj razlikuje predvsem po malce drugačni maski v barvi vozila, bleščeče črnim zadnjim spojlerjem in črno streho, prav tako pa tudi po napisih RECHAGE. Poleg tega pa ima tudi bolj aerodinamična 19- ali 20-palčna platišča.

PRIMA test premijskih križancev Primerjava Avto Če bi jih ocenjevali po naprednosti, kateri bi zmagal?

Podobni atributi veljajo tudi za volvo C40 recharge, ki se od bolj prostornega brata razlikuje predvsem po zadnjem delu in nižji strehi, ki je serijsko opremljena s sončno streho, ki zunaj zadrži do 80 odstotkov sončnih žarkov. Zanj sta značilna tudi dva dodatna spojlerja, ki z učinkovitim vodenjem zraka okoli karoserije precej izboljšata zračni upor. Volvo C40 recharge je sicer tudi prvi volvo,v čigar notranjosti so povsem opustili uporabo naravnega usnja in ga nadomestili z veganskim.

volvo C40 recharge, volvo XC40 recharge | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Oba modela sta sicer v notranjosti opremljena z 12,3-palčnim osrednjim zaslonom, ki se v primerjavi s tistimi v drugih volvih pohvali z izboljšanima grafiko in ločljivostjo ter prikazuje več podatkov. Infozabavni in asistenčni sistemi sicer omogočajo tudi posodobitve preko spleta OTA, ki bo za kupce brezplačno.

Volvo C40 recharge Premijska znamka Avto Premijska znamka bo avtomobile serijsko obula v celoletne pnevmatike

Vožnja z enim pedalom

Zanimivo je tudi samo upravljanje električnih volvov. Zagonski gumb ni pravi gumb, ampak gre za stikalo, ki je integrirano v sedež in voznik avto dejansko zažene, ko sede nanj. Tudi aktivacija parkirnega programa P je malce drugačna od tistega, česar smo vajeni pri drugih avtomobilih, saj ga lahko voznik aktivira s klasičnim gumbom ob ročici za izbiro voznih programov ali pa zgolj odpre svoja vrata.

volvo C40 recharge, volvo XC40 recharge | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Ko gre za vožnjo, se oba volva v osnovi ne razlikujeta toliko od ostalih električnih avtomobilov, glede na prvi občutek pa bo gotovo šlo za avtomobila, ki zagotavljata prijeten kompromis med dobrimi voznimi lastnostmi, zmogljivo pogonsko tehniko in udobno mehkobo vzmetenja.

Volvo V 60 Odločeno Avto Volvo je naslednji, ki maha v slovo batom in ventilom

Volvov električni pogonski sklop sicer spada med tiste, ki omogočajo tudi vožnjo zgolj s pedalom plina, ko motor - oziroma motorja - avtomobil učinkovito zavirajo in ustavljajo in s tem povečajo tudi rekuperativno obnovo električne energije. Bolj tradicionalno navdahnjenim voznikom pa je na voljo tudi »običajni« način vožnje, ko po spustu pedala plina avtomobil sam ne zavira tako zelo intenzivno in zagotovi občutek vožnje avtomobila s termičnim motorjem.

volvo C40 recharge, volvo XC40 recharge | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Za volvo C40 recharge bo v dvokolesno gnani različici treba odšteti vsaj 64.167 evrov, za štirikolesno gnanega pa najmanj 75.814 evrov. Volvo XC40 recharge s prednjim pogonom stane vsaj 63.208 evrov, s štirikolesnim pogonom pa najmanj 73.143 evrov.

Volvo XC60 Posodobljeni XC60 Avto Priljubljeni šved XC60 med prvimi dobil Googla

Pri Volvovem slovenskem uvozniku VCAG pravijo, da so za Slovenijo in Hrvaško za letošnje leto zagotovili 50 avtomobilov, le jim bo uspelo zagotoviti dobave, pa bi jih lahko do konca leta v obe državi pripeljali 100. Glede na izkušnje in to, kateri kupci pretežno kupujejo te vrste avtomobile, ocenjujejo, da bo k nam zapeljalo več bolj praktičnih volvov XC40 recharge in manj volvov C40 recharge.

volvo C40 recharge, volvo XC40 recharge | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Komentarjev 4
  • Jean_Young 11:00 26.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Bojan Lavrencic 12:10 25.marec 2022.

    Prekleto drag telefo na kolesih....vsekakor veliko predrag glede na to kar dobis

  • h4ck3r 09:33 25.marec 2022.

    Vse dobro in prav, da se dela v smeri zmanjšanja ogljičnega odtisa, ampak...kaj so proizvajalci popolnoma izgubili stik z realnostjo. Pa te cene namesto da bi se z vsakim novim modelom zniževale, ker se ponudba veča, so kljub temu zvišujejo. ...prikaži več Pa kdo pa ima kar tako 60.000€ za nov avto, jaz sem za svojega dal 35.000 pa že to mi je bilo preveč.