Avto
1580 ogledov

Priljubljeni šved XC60 med prvimi dobil Googla

Volvo XC60 Volvo
Volvo XC60 je doživel blažjo lepotilno in nekoliko izdatnejšo tehnično prenovo.

Model XC60 je za razmeroma majhno znamko Volvo prava zlata jama, saj se že vrsto let uvršča med najbolj prodajane premijske srednje velike suve na svetu. Lani je bil globalno med prvo peterico, v Evropi pa celo povsem na vrhu. Svetovni avto iz leta 2018 je najbolj prodajan model znamke sploh (doslej 1,68 milijona) in zato zelo pazijo, kaj počnejo z njim.

Volvo C40 recharge Prvi volvo Avto Volvo C40 recharge: Samo na elektriko, samo na spletu

Druga generacija je na cestah od leta 2018, vmes je že doživela nekaj prilagoditev pri pogonih, zdaj pa so se posvetili tudi drugim lastnostim, med katerimi izstopa podatek, da gre za drugi model, pri katerem Volvov infozabavni sistem že poganja zmogljivi Googlov operacijski sistem Android. Prvi volvo s tem sistemom je električni XC40 recharge, po XC60 bodo sledili modeli serije 90.

Volvo XC60 | Avtor: Volvo Volvo

Gre za partnerstvo z IT velikanom, ki ne bo edino v avtomobilski industriji, omogočilo pa bo številne nove uporabnosti in razvoja digitaliziranih vsebin v avtih. Na novo vgrajeni sistem v okviru "digitalnega paketa" omogoča vse tisto, kar zmore klasični Android Auto, torej enostavno in hitro dostopanje do zmogljivih Googlovih Zemljevidov, upravljanje z glasbo in telefonom. 

Prednost pa so naložene Googlove namenske aplikacije za vožnjo, stalna povezljivost avta in zmogljivi Googlov glasovni asistent, ki je prilagojen za upravljanje tudi številnih avtomobilovih funkcij. Za trge EU velja, da bosta v digitalnem servisnem paketu vključena tudi storitev Volvo on Call in brezžični polnilec telefona, prav tako so v ceno že vključeni vsi prenosi podatkov, potrebni za delovanje aplikacij. 

Volvo XC60 | Avtor: Volvo Volvo
Volvo XC60 | Avtor: Volvo Volvo

XC60 je dobil tudi najnovejšo generacijo ADAS platforme, ki jo sestavljajo številni senzorji, kamere in radarji in na podlagi katerih deluje cela plejada asistenčnih sistemov. Ti so sicer že dobro znani, a so bili posodobljeni, da še bolje "vidijo" dogajanje okoli avta.

Pri prenovi je avto vendarle dobil tudi nekaj vidnih sprememb. Tako so oblikovalci subtilno posodobili zunanji dizajn, tako da ima XC60 zdaj novo masko in prednji odbijač in je po tej plati podoben večjemu XC90. Nekaj novosti je tudi pri barvni paleti in platiščih. 

Dodali so opcijo luksuzne notranjosti brez usnja, novosti so tudi pri izbiri tekstila in možnostih personalizacije. 

Volvo XC60 modelnega leta 2022 bo šel v proizvodnjo konec maja. 

Volvo XC60 | Avtor: Volvo Volvo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.