Slovenija
74 ogledov

Na cesto spuščali vozila brez delujočih zavor

Tehnični pregled Profimedias
V povezavi s sumom korupcije pri izvajanju tehničnih pregledov so kriminalisti opravili 16 hišnih preiskav in odvzeli prostost trem osebam. Zanje je sodišče odredilo sodno pridržanje. Vozilom so potrjevali brezhibnost, ne da bi jih sploh videli in na cesto spuščali tudi tovorna in osebna vozila brez delujočih zavor.

Ljubljanski kriminalisti preiskujejo sum korupcijskih kaznivih dejanj, povezanih z izvajanjem tehničnih pregledov na območju Ljubljane. 

"Približno 60 kriminalistov in policistov je opravilo 16 hišnih preiskav, v katerih so bili zaseženi predmeti in listine, ki bodo služile kot dokaz v kazenskem postopku," je pojasnila Maja Ciperle Adlešič iz PU Ljubljana. "Trem osebam je bila danes dopoldan odvzeta prostost." Za omenjene je okrožno sodišče odredilo sodno pridržanje. Zaslišani bodo v naslednjih 48 urah, na kar bo o odreditvi pripora. Policija pričakuje, da bo v naslednjih dneh sledilo še več ovadb. 

Intenzivna preiskava poteka od lani

Preiskava se je pričela na podlagi informacij, ki jih je policija pridobila v letu 2015, da je mogoče v Ljubljani opraviti tehnični pregled vozila, čeprav to vozilo ni tehnično brezhibno.

"Pri preverjanju so se ti sumi potrjevali, zato je stekla intenzivna kriminalistična preiskava," je pojasnila Ciperle Adlešičeva. "V preiskavi je bilo ugotovljeno, da obstaja utemeljen sum, da določeni pregledniki na tehničnih pregledih, prejemajo podkupnino v zameno, da potrdijo tehnično brezhibnost vozilom, ki v resnici niso tehnično brezhibni."

Pri tem je policija ugotovila, da so potrjevali brezhibnost vozilom zgolj na podlagi dokumentov in vozila sploh niso videli, da so namesto pravega vozila na stezo zapeljali drugo, tehnično brezhibno vozilo in na njem opravili meritve ali pa so tam, kjer se ne beležijo elektronski podatki,  ročno vpisovali lažne podatke.

Zneski niso veliki, a zaslužili so za plačo

V več primerih so ugotovili, da sta dva izmed osumljencev, ki sicer nista zaposlena pri tehničnih pregledih, izvajala posredniško vlogo in od strank ter od lastnikov oziroma uporabnikov spornih vozil, prejemala določene denarne zneske, v zameno, da sta pri njima poznanih tehničnih preglednikih uredila nezakonito potrditev tehnične brezhibnosti vozila. 

"Zneski podkupnin so res sorazmerno nizki, posrednik je po naših ugotovitvah prejel po 80 EUR na vozilo, tehnični preglednik pa za lažni vpis tehnične brezhibnosti cca 20 EUR," pojasnjuje Ciperle Adlešičeva. "A je potrebno poudariti, da se je v zaznanih primerih potrjevala tehnična brezhibnost vozila z resnimi tehničnimi pomanjkljivostmi, zaradi katerih je posledično resno ogrožena tudi varnost ostalih udeležencev v prometu."

Tehnične pomanjkljivosti so vključevale napake, kot so, da na tovornih in osebnih vozilih niso delovale zavore, da so bili okvarjeni krmilni mehanizmi, da so bile ugotovljene različne okvare na podvozju vozila, da se je lažno potrjevala brezhibnost priklopnega vozila za prevoz nevarnih snovi ter da so bile zaznane tudi mehanske poškodbe vozila. Poleg tega so bile tudi pogoste okvare zračnih blazin in previsoke emisije izpušnih plinov.

Brezhibna vozila na cestah

"Na dan je bilo lažno potrjenih tudi do deset spornih vozil, kar pomeni, da se v vsakdanjem prometu vozi kar veliko število vozil z vprašljivo tehnično brezhibnostjo," pojasnjujejo pri Policiji. "Hiter izračun nam tudi pokaže, da je lahko tehnični preglednik mesečno prejel podkupnino v višini svoje plače zgolj z opravljanjem opisane nezakonite dejavnosti."

Stranke so že same vedele, da vozilo v normalnih okoliščinah ne bi naredilo tehničnega pregleda, torej ni tehnično brezhibno in so se namesto popravila vozila raje poslužili podkupovanja preglednika, da so lahko registrirali vozilo in nato v prometu zavestno uporabljali tehnično pomanjkljivo vozilo.

Med osumljenimi povratnik

Kaznivih dejanj je osumljenih devet tehničnih preglednikov in dva posrednika, prav tako pa tudi vsi tisti uporabniki oziroma lastniki vozil, ki so dali podkupnino oziroma darilo, z namenom lažne potrditve brezhibnosti vozila.

Po neuradnih informacijah gre za družbo Tehnični pregledi Moste, poroča STA. Dva izmed osumljencev, ki sicer nista zaposlena pri tehničnih pregledih, sta pri tem igrala posredniško vlogo ter od strank prejemala denar v zameno za uporabo vez pri tehničnih pregledih.

Eden od osumljenih, za katere je predlagan pripor, je povratnik, ki je že bil obravnavan za istovrstna kazniva dejanja. Po poročanju medijev gre za Florjana Gašperina, nekdanjega vodjo poslovalnice AMZS v Lescah, ki je že bil obsojen zaradi prejemanja podkupnin pri tehničnih pregledih, kazen pa je prestajal v obliki vikend zapora, še piše Slovenska tiskovna agencija.

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Janez_53 09:44 03.junij 2016.

    Kje so ti pa tako natančno opravljali meritve???

  • Janez_53 09:41 03.junij 2016.

    A ti sploh poznaš pomen besede "demagogija"?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:27 01.junij 2016.

    Če se že z 20 evri kupi brezhibnost na papirju in s tem ogroža druge udeležence v prometu, predstavljajte si kaj vse si potem šele lahko priskledniki in višji sloj na drugih področjih kupi.