Avto
2 ogledov

Na zurnal24.si kar iz avtomobila

Da internet v avtomobilu zelo dobro deluje, smo se prepričali z obiskom spletne Žurnal24 main
BMW je na avtosalonu v Ženevi predstavil tehnologijo ConnectedDrive, neomejen dostop do interneta v avtomobilu.
Na splet se lahko voznik in sopotniki povezujejo prek mobilne podatkovne kartice s prenosom podatkov EDGE in tovarniškega komunikacijskega sistema iDrive. Avtomobilski vmesnik, ki smo ga preizkusili v novem modelu X6, je še v povojih, saj je potrebno pri vpisovanju spletnega naslova iskati in vnašati vsako črko posebej, kar vzame precej časa. Kot nam je ob demonstraciji pojasnil Klemens Wiedmaier, tipkovnice zaradi varnostnih razlogov v avtomobile še dolgo ne bodo vgrajevali. Iz istih razlogov je deskanje mogoče le pri hitrostih do 5 km/h, da ne bi internet motil voznika. Lahko pa po spletu tudi med vožnjo s pomočjo v sprednja naslonjala vgrajenih zaslonov brskajo potniki zadaj in to neodvisno drug od drugega.
Tehnologija temelji na sistemu prenosa podatkov EDGE s hitrostjo okoli 240 kbit/s, BMW pa že načrtuje prehod na hitrejši UMTS. Povezava se vzpostavi prek podatkovne kartice, znane iz prenosnih računalnikov, celotna tehnologija pa ni posebej draga. BMW bo v nekaj mesecih internet po konkurenčni ceni najprej ponudil nemškim lastnikom BMW vozil, in sicer v povezavi z mobilnim operaterjem T-Mobile.

WiMAX obeta revolucijo
Prava revolucija na področju mobilnega interneta se v nekaj letih obeta z razvojem tehnologije WiMAX, mobilnega interneta, ki deluje na podoben način kot mobilni telefoni. Med drugim Wiedmaier napoveduje možnost združevanja spletnih zemljevidov kot je GoogleEarth s satelitsko navigacijo ter nov način komuniciranja med voznikom in vozilom in med vozili samimi. Si predstavljate, kako bo, ko vas bo nasproti vozeči avtomobil opozoril, da vas čez petsto metrov čaka ovira na cesti?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.