Avto
456 ogledov

Nad skuterje s twizyjem

Renault twizy
1/24
Gregor Prebil
Revolucija. Renault je predstavil kvadricikel z elektromotorjem, ki ga je izdelala Iskra avtoelektrika. Letos pri nas še ne bo naprodaj, po trenutni subvencionirani ceni pa bi bilo treba danes zanj odšteti okoli 4.700 evrov.

Vozili smo. Ni ne avtomobil, ne skuter. Je kvadricikl z električnim motorjem, ki je v celoti plod slovenskega znanja. V Evropi je s ceno brez državnih subvencij že naprodaj za 6.990 evrov. Twizy je zgolj prvi izmed kvadriciklov, ki bodo prihodnja leta zapeljali na ceste. Renault si ga je zamislil kot križanca med avtomobilom in skuterjem, ki naj bi pomenil revolucijo v mestnem prometu.

Tudi brez izpita B-kategorije

Renault ofenzivo povsem električnih vozil nadaljuje s twizyjem, ki je naprodaj v dveh različicah, z močjo 4 kilovatov (5 KM), ki doseže najvišjo hitrost 45 km/h in je namenjen tudi tistim brez izpita za B kategorijo, ter močnejši s 13 kilovatov moči (17 KM) in ob ničelnih emisijah najvišjo hitrostjo 80 km/h.

Renault twizy | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
V Renaultu pravijo, da je to dovolj za mestno uporabo, kjer naj bi predvsem na račun parkiranja prihranili tudi do četrtino časa. Za nameček v Parizu že razmišljajo, da bi lahko vozilo parkirali na mestu za motocikle.

36 cm krajši od smarta

Lahki štirikolesnih v dolžino meri 2,34 metra, kar je 36 centimetrov manj od smarta fortwo, v širino pa 1,24 metra, kar je primerljivo s trikolesnim skuterjem piaggio. Zaradi lahke konstrukcije, ki tehta zgolj 446 kilogramov, zmore pospeške podobne 125 kubičnim motorjem. Z mesta do hitrosti 45 km/h pospeši v šestih sekundah, že od začetka pa je vozniku na voljo maksimalni navor. Hkrati zaradi majhne teže ne potrebuje servo volana, prednost pred avtomobili pa je okretnost. Obračalni krog je zgolj 3,4 metra.

Zanimiv naj bi bil za tiste, ki imajo hiše ob počitniških destinacijah, predvsem pa ciljajo na ljudi, ki živijo v mestih in bi se na njegov račun odrekli drugemu ali tretjemu vozilu. Namenjen je dvema potnikoma, ki sedita eden za drugim. Medtem, ko potnik zadaj sedi v podobnem položaju kot motoristi in nima ravno veliko prostora, je vozniku prostor v vse smeri bogato odmerjen. Hkrati pri Renaultu pravijo, da je bolj varen, saj ima streho in volan, ter je kot tak primeren tistim, ki se bojijo vožnje z dvokolesniki.

Kot v avtomobilu in na motociklu

Zaradi nizkega težišča je na cesti stabilen, vožnja pa je zaradi pogona na zadnji kolesi nadvse zabavna in zaradi elektrike tiha, za kar so z izdelavo podvozja poskrbeli kar pri Renault Sport Technologies. Voznikov prostor je prevzet iz avtomobilov, s pomočjo samodejnega menjalnika voznik prestavlja s pomočjo tipk na armaturni plošči, uporablja pa pedalki za plin in zavoro. Na voljo mu je tudi ročna zavora.

Renault twizy | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Za varnost skrbi konstrukcija, ki se je na Renaultovih testih pri čelnem trčenju s hitrostjo 50 km/h izkazala za trdno, v volanu je zračna blazina, voznika spredaj v vozilu drži 4 točkovni pas, sopotnika zadaj pa tritočkovni. Elektromotor je zaradi varnosti nameščen zadaj, litij-ionski akumulator nameščen v dno vozila z zmogljivostjo 6,1 kWh, pa je treba na običajni vtičnici (220 V) polniti tri ure in pol. Doseg je omejen na največ 110 kilometrov v teoriji in okoli 70 kilometrov v praksi.

Vrata med dodatno opremo

Med posebnosti uvrščamo obliko, ki je bolj znana iz znanstveno-fantastičnih filmov. Zaradi varnost je konstrukcija narejena v obliki čelade. Spredaj sta dve okrogli luči, zadaj pa ena podolgovata. Iz konstrukcije na skrajnih koncih štrlijo štiri kolesa, zaradi česar je vozilo še bolj nenavadno. V osnovi je na voljo brez vrat, ki jih je treba za ceno 590 evrov dokupiti, in se atraktivno odpirajo proti nebu (gulwing vrata). Na seznamu doplačil so tudi senzorji za vzvratno vožnjo, ki stanejo 70 evrov. Poleg dveh pogonskih motorjev so na izbiro tri stopnje opreme, ki temeljijo na individualizaciji in opremi, kot so zvočniki, glasbo pa vrtimo kar s pomočjo mobilnega telefona.

Renault twizy | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Na merilniku se vozniku izpisuje trenutna hitrost, stanje baterije in doseg. Odlagalnih površin je za 31 litrov, ki jih najdemo v predalu za voznikovim sedežem, kamor lahko spravimo prenosni računalnik, in v predalčkih spredaj, kamor se lahko spravi palerina in telefon in jih varuje ključavnica. Avtomobil namreč nima stekel, zato je bolj ali manj uporaben za kraje z ugodnim podnebjem.

Renault Twizyja že prodaja. Cene se začnejo pri 6.990 evrov, pri tem niso vštete državne subvencije, ki bi vozilo pri nas pocenile na najmanj 4.700 evrov. Pri nas naj bi bil twizy naprodaj šele prihodnje leto, ko pa se lahko višina subvencij še spremeni. Stroški servisa znašajo 50 evrov na leto, k strošku pa je treba prišteti mesečni najem baterije v višini 50 evrov. Strošek z enim polnjenjem akumulatorja je v Franciji 0,7 evra, pri nas pa okoli enega evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.