Avto
45522 ogledov

Najbolj in najmanj zanesljivi avtomobili

Mehanik leta 2019 Anže Petkovšek
Tako kot vsako leto je tudi letos nemški avtomobilski klub ADAC objavil poročilo o najbolj in najmanj zanesljivih avtomobilih.

ADAC svojo statistiko okvar vsako leto izdela na podlagi tega, kolikokrat je avtomobilistom zaradi pokvarjenih avtomobilov na poti pomagala njihova služba za pomoč na cesti. Tokrat so se dobro uvrstili avtomobili znamk Suzuki, Audi in BMW, slabo pa so se odrezali nekateri avtomobili znamk Toyota, Renault, Ford in Fiat.

VW Golf Variant Znani rezultati Avto Kateri so najbolj in najmanj zanesljivi avtomobili?

Toyota Aygo | Avtor: Anže Petkovšek Toyota Aygo Anže Petkovšek

Statistika je obsegla 155 avtomobilskih modelov 20 avtomobilskih znamk v starosti od tri do deset let. Iz statistike so izključeni avtomobili, ki jih je bilo v Nemčiji prodanih manj kot 7.000, saj so na ta način zagotovili kar najbolj objektivne rezultate. Poleg tega so iz statistike izključili primere, ko so bili za neprostovoljni postanek ob cesti krivi sami vozniki, denimo, ker so pozabili natočiti gorivo ali kaj podobnega. Letošnja novica je tudi to, da so se v statistiki znašli štirje električni avtomobili: BMW i3, renault zoe, tesla 3 in volkswagen ID.3. To kaže, da je njihovo število na cestah že dovolj veliko, gotovo pa jih bo v prihodnje še več.

Ponavljanje težav

Težave avtomobilov, ki so obstali ob cesti, se ne razlikujejo preveč od tistih iz preteklih let. To pomeni, da so tudi lansko leto za neprostovoljni postanek bili največkrat krivi prazni akumulatorji. Lani je njihov delež med okvarami znašal 43,2 odstotka. Temu so s 23,8 odstotka sledile okvare motorjev in nadzornih enot motorjev, z 10,4 odstotka okvare zaganjalnikov in alternatorjev, z 8,4 odstotka gume, s 7,2 odstotka pa ključavnice, ključi in imobilizatorji.

AMZS pomoč na cesti Avto Presenečeni boste, kateri avtomobili so se izkazali za najbolj zanesljive

Ko gre za akumulatorje, pri ADAC ugotavljajo, da so za izpraznitev pogosto krivi sami vozniki. Ti namreč pozabijo popolnoma zapreti vrata prtljažnika, pustijo prižgano lučko v notranjosti ali pa se vozijo tako malo in na tako kratke razdalje, da se akumulator nikoli ne more dovolj napolniti.

Tehnični pregled Avto Tole je dvanajst najbolj zanesljivih avtomobilov

Pri ADAC ugotavljajo, da je med 155 vozili v statistiki veliko več takšnih, ki se redko kvarijo, kot pa takšnih, ki zaradi okvar obstanejo pogosto. Med najboljšimi izpostavljajo audi A4 ter BMW-je serij 1 in 3 ter X3, na repu lestvice pa zaradi številnejših napak izpostavljajo fiat ducato letnika 2013.

fiat ducato | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Japonci na čelu in repu

Lovorike med kompaktnimi avtomobili je tokrat pobral suzuki ignis, ki se je izkazal celo za najboljšega v zadnjih štirih letih. Dobro se je izkazala tudi toyota aygo. Za zanesljive majhne avtomobile so se izkazali tudi audi A1, mini cooper in suzuki vitara. Po drugi strani je smart forfour spet pokazal svoje slabosti.

Tudi v spodnjem srednjem razredu lahko najdemo številne zanesljive avtomobile, vendar pri ADAC izpostavljajo, da med njimi denimo ni toyot C-HR in corolle. Pred leti bi za kakovost obeh modela gotovo jamčili, vmes pa se je njuna kakovost precej poslabšala. Težave imata predvsem z akumulatorji.

Renault ZOE | Avtor: Anže Petkovšek Električno vozilo Renault ZOE Anže Petkovšek

V srednjem razredu kot običajno skrbi vzbujajo veliki enoprostorci znamk Ford, Seat in Volkswagen. Z manj okvarami se soočajo le zadnji letniki volkswagna sharana. V tem razredu si je slab ugled ustvarila tudi opel insignia, prvič pa se je na dnu seznama znašla celo toyota RAV4. V razredu razkošnih avtomobilov ni niti en model dosegel zahtevanega števila registracij, zato jih ni v razvrstitvi.

električni avtomobili Avto Takole se na tehničnih pregledih obnesejo rabljeni električni avtomobili

Med petimi velikoprostorci na seznamu se je za razmeroma zanesljivega izkazal le mercedes-benz sprinter. Fiat ducato se je po drugi strani izkazal za enega najmanj zanesljivih avtomobilov nasploh.

Štirje električni avtomobili so se dobro izkazali. Čeprav niso ravno na vrhu seznama, se tudi niso znašli med "črnimi ovcami". Morda boste presenečeni, da imajo tudi električni avtomobili najpogosteje težave z 12-voltnimi akumulatorji, ki jih potrebujejo za napajanje nizkonapetostnih sistemov na krovu.

dezurni@styria-media.si

VW sharan | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 06:46 06.junij 2023.

    ja no, res velika težava, če ti po par letih odpove akumulator.. tukaj niti z črko ni bilo omenjeno recimo prerjavenje, slabi bležilniki, sklopke, , zavore, računalniki, sistemi za motorizirana vzratna ogledala, itd, itd. je pa štala če izprazniš akumulator ...prikaži večor , ker ti gorijo lučke v kabini. a veste včasih je bil piknik, pa je avto cel dan se uporabljal za disko, pa je zvečer še vedno vžgal, dons pa ne smeš pustit ene lučke v kabini.

  • rokobert 16:27 05.junij 2023.

    Pesek v oči.

  • becar 08:39 05.junij 2023.

    Po mojih izkušnjah so Audiji zadnja leta precej po delavnicah.