Avto
1476 ogledov

Najbolj vroči avtomobili razkriti to jesen

IAA München IAA München
Le še dobra dva tedna nas ločita od prvega mednarodnega avtomobilskega salona v Münchnu in znanih je že nekaj novosti, ki si jih bomo lahko ogledali v bavarski prestolnici. Kaj torej pripravljajo avtomobilski proizvajalci?

Letošnji avtomobilski salon za njegovega glavnega organizatorja, združenje nemške avtomobilske industrije VDA, pomeni novi začetek, saj so glavno nemško avtomobilsko razstavo po zatonu v Frankfurtu preselili v München, kjer naj bi dobila tudi drugačno vsebino, ki se namesto golih predstavitev avtomobilskih novosti bolj usmerja v prihodnost mobilnosti nasploh.

Avtosalon Ženeva 2018 Avtosalon Avto Ženeva se vrača!

BMW iX | Avtor: BMW BMW

Tudi logistična zasnova razstave je drugačna, saj se ne bo dogajala le v razstavnih dvoranah razstavišča, ampak bodo razstavljavci  razporejeni tudi po mestnem središču, za udeležence pa bodo organizirali tudi »modro linijo« za vozila z alternativnimi pogoni ali z vsaj tremi potniki. Obetamo si lahko, da bomo na razstavi videli tudi veliko novosti, ki jih proizvajalci pripravljajo za prihodnje mesece.

Večina novosti električna

Glede na novo zasnovo razstave nas eno dejstvo gotovo ne more presenetiti: večina predstavljenih novih avtomobilov bo električnih. Če seštejemo vse uradne napovedi proizvajalcev in domneve govoric, lahko predvidevam, da jih bomo v Münchnu gotovo videli več kot deset. Samo domačin BMW bo na razstavo pripeljal limuzino i4 in futurističnega križanca iX, prav tako pa tudi BMW iX5 hydrogen, različico velikega športnega terenca s pogonom na vodikove gorivne celice, ki bo v omejeni seriji na voljo prihodnje leto.

Mercedes EQE | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

Daimler bo bavarskemu tekmecu šel v nos s prvim javnim prikazom električne admiralske ladje mercedesa-benza EQS, prav tako pa tudi kompaktnega električnega modela EQB. Z mercedesom-benzom EQE bodo predstavili tudi električno alternativo razreda E, podali pa bodo tudi prvi vpogled v prvi električni SUV na novi platformi, ki jo bo uporabila tudi njihova razkošna podznamka Maybach.

IAA v Frankfurtu Avto Zaključek avtosalona v Frankfurtu razburkal avtomobilske vode

Volkswagen pripravlja javno predstavitev sicer že znane SUV-kupejevske različice ID.4, ki se imenuje VW ID.5 GTX, ogledali pa si bomo lahko tudi študijo cenovno ugodnega električnega avtomobila, s katerim bodo wolfsburžani v dveh letih svojo električno mobilnost približali še širši javnosti.

VW ID.5 GTX | Avtor: VW VW

Hyundai in Kia bosta tudi predstavila električni novosti in sicer optično precej različna ioniq 5 in kio EV6, ki si delita prvo namensko električno platformo korejske skupine.

V München bo prišel tudi Renault, ki bo javnosti predstavil predvsem električni megane E (oziroma njegovo študijo E vision), ki bo na novi koncernski električni platformi svet ugledal v prihodnjih letih.

renault megane eVision | Avtor: Renault Renault

Kaj se nam obeta v prihodnosti?

Tako kot na vseh avtiomobilskih salonih, bo tudi v Münchnu na ogled postavljena vrsta študij. Seat pripravlja predstavitev študije majhnega športnega električnega avtomobila za svojo hčerinsko znamko Cupro, Audi pa obeta novo »sfero«. Po razkošnem roadsterju skysphere so namreč pripravili študijo grandsphere, s katero napovedujejo, kako bi lahko notranjost razkošnega modela prelevili v prostor razburljivih izkušenj.

Zanimiva bo gotovo tudi študija novega smarta. Daimlerjev vrhovni šeh Gorden Wagener pravi, da so znamko ponovno izumili. Obljublja, da v sodelovanju s kitajskim Geelyjem nastaja obetavni električni SUV, ki je precej zrasel in se bo uvrščal v kompaktni razred.

microlino | Avtor: m-cro m-cro

Zanimivo novost je pripravila tudi švicarska znamka m-cro, ki se je spomnila legendarne isette. Nastal je microlino, majhen električni avtomobil, ki tudi z odpiranjem vrat naprej spominja na preteklega avtomobilskega malčka in z dolžino vsega 2,5 in širino 1,5 metra ter osnovno maso 513 kilogramov ponuja najvišjo hitrost 90 kilometrov na uro in doseg do 200 kilometrov. Znana je tudi cena: okoli 12.000 evrov.

Bencinski in dizelski

Električni avtomobili bodo morda tvorili večino avtomobilskih novosti, a ne prav vseh, saj bomo videli tudi nekaj novosti z motorji na notranje zgorevanje. BMW bo tako predstavil novi dvosedežni kupe z zadnjim pogonom, Porsche bo na Bavarsko prišel z novim porschejem 911 GTS, Volkswagen pa s taigom in novo generacijo multivana. Prvič ga bomo menda lahko videli tudi v priključno-hibridni različici. Svoj novi sedemsedežni športni terenec bo predstavila tudi Renaultov romunska hčerka Dacia.

Dacia bigster koncept | Avtor: Dacia Dacia

Avtomobilski salon v Frankfurtu 2019 Avto Bizarno: Na avtomobilski salon v München skoraj nihče ne želi priti

Žal se tudi v Münchnu nadaljujejo gibanja zadnjih letin na salonu bomo pogrešali kar nekaj pomembnih proizvajalcev. Med drugim svoje odsotnosti niso napovedale le razkošne znamke, kakršna sta Ferrari ali Maserati, ampak tudi redni gostje frankfurtskega salona, kakršni so Toyota, Peugeot, Fiat, Nissan in celo nemški Opel. Razlog za njihovo odsotnost gotovo ni pomanjkanje novosti, saj skoraj vse znamke predstavljajo kaj novega, ampak bolj upad obiskovalcev na takšnih prireditvah in prednosti, ki so jih v času pandemije covid-19 spoznali v digitalnih predstavitvah. Kot pravi zdaj že bivši šef Opla Michael Loscheller: »Le čemu bi si v Münchnu pozornost delili z mnogimi znamkami...«

Volkswagen T7 multivan | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.