Avto
1878 ogledov

Bizarno: Na avtomobilski salon v München skoraj nihče ne želi priti

Avtomobilski salon v Frankfurtu 2019 Epa
Nemški avtomobilski salon, ki ga je tradicionalno gostil Frankfurt, so v želji po večjem obisku, tako obiskovalcev, kot razstavljavcev, preselili v München. A so doživeli hladen tuš.

Avtomobilski salon, ki je na sporedu za letošnjo jesen v Műnchnu, je v nevarnosti. Nekdaj vrhunec avtomobilskega prestiža z vsega sveta na nemških tleh, kjer nihče od razstavljavcev ni smel manjkati, je zdaj pod velikim vprašajem. Mobilnostnega salona, v kar so ga pretvorili organizatorji in ga preselili v center Münchna, se izogiba večina tradicionalnih avtomobilskih proizvajalcev.

Hostesa na IAA Odločeno! Avto Odlična novica za slovenske ljubitelje avtomobilizma  

Za zdaj so udeležbo potrdili le Nemci in Kitajci. Težava je večja, kot se zdi na prvi pogled, saj so že pred covid-19 saloni postali predragi za razstavljavce, ki so raje svoje nove modele predstavljali na posebnih dogodkih, kjer so bili v soju žarometov. Premierne predstavitve so se v času korona krize preselile na splet, kjer so proizvajalci avtomobilov dobili še veliko večje občinstvo ob hkratnem zmanjšanju stroškov za organizacijo dogodka v živo.

Avtomobilski salon v Frankfurtu 2019 | Avtor: Epa Epa

Avtomobilski salon v Parizu To so predlogi Avto Bo žrtev virusa tudi pariški avtomobilski salon?

Boli odpoved Stellantisa

V novi digitalni dobi so avtomobilski saloni postali nekakšni fosili. Organizatorjev tradicionalnih avtomobilskih razstav sodeč po odzivu na udeležbo na Bavarskem ne čaka nič dobrega. Razstava mobilnosti IAA v Münchnu naj bi bila od 6. do 12. septembra. 
Za zdaj se za dogodek ni prijavila nobena japonska znamka, po poročanju revije Automobilwoche pa je tudi koncern Stellantis zavrnila sodelovanje, kar pomeni, da niti ena izmed 14 blagovnih znamk tega velikana, ki je nastala z združitvijo FCA (Fiata-Chrysler) in PSA, ne bo na ogled v Münchnu. To velja za Fiat, Alfa Romeo, Maserati, Peugeot, Citroën, DS, Jeep in domači Opel. Po navedbah istega vira naj bi do zdaj zanimanje pokazali le nemški proizvajalci avtomobilov Volkswagen, Porsche, Mercedes-Benz, BMW ter Ford in švedski Polestar. Kar meji že skoraj na tragedijo.

Mercedes-Benz na avtomobilskem salonu v Frankfurtu | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Avtosalon Ženeva 2018 Avto Nov udarec za avtomobilske salone

Kitajci so za

Če bo kdo rešil avtomobilski salon v Münchnu, bodo s časom to kitajski proizvajalci, ki načrtujejo veliko evropsko širitev. "Arene" bi jim lahko bile zanimive. Natančneje, v Münchnu bi morale svoje izdelke razstaviti blagovne znamke Nio, Xpeng ali Wey. Vendar to verjetno ne bo rešilo podobe premiernega dogodka.

Pa tudi velika skupina proizvajalcev koles in električnih koles - na primer Bergamont, Ca Go, Fixie Inc., GasGas Bicycle, Husqvarna E-Bicycles, R Raymon, Riese & Müller, Scott, Simplon, Specialized, Stromer, QWIC, Votec , Biohibrid ali Mocci.

Nissan qashqai Do poletja pri nas Avto V naslednjih dneh razkritje dveh pomembnih avtomobilov

Organizatorji pa še vedno trepetajo kaj se bo dogajalo z epidemijo, ki lahko ob podaljšanju ukrepov pomeni zadnji žebelj v krsto avtosalona. 

Avtomobilski salon v Ženevi je že odpovedan, prav tako veliki saloni v New Yorku, Los Angelesu, Detroitu in Parizu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.