Avto
923 ogledov

Nov udarec za avtomobilske salone

Avtosalon Ženeva 2018 Saša Despot
Ženevskega avtomobilskega salona tudi prihodnje leto zaradi pandemije covida-19 ne bo, so v ponedeljek sporočili organizatorji.

Avtomobilska industrija računa na počasno okrevanje, zato se večina razstavljalcev salona leta 2021 ne bi udeležila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izvršni odbor fundacije GIMS, ki pripravlja slavni avtomobilski sejem Geneva International Motor Show, je odločitev sprejel na podlagi ankete med razstavljalci. "Večina razstavljalcev je dejala, da verjetno ne bo sodelovala na salonu leta 2021 in da bi raje prišli leta 2022," so navedli v izjavi.

24. avtomobilski salon Slovenije SLOVENCI NORI NA AVTOMOBILE Avto Rekorden obisk dober znak za avtosalon leta 2019

Fundacija je opozorila, da je avtomobilski sektor trenutno v veliki krizi, razstavljalci pa za pripravo svojih predstavitev v Ženevi potrebujejo čas in denar.

Avtosalon Ženeva 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Rimac Rimac je ogorčen Avto Hrvat med osmoljenci odpovedi avtosalona v Ženevi

Jasno ni niti, ali bodo zdravstvene razmere marca prihodnje leto sploh dovoljevale pripravo dogodka, ki pritegne več kot 600.000 obiskovalcev in 10.000 novinarjev.

Avtosalon Frankfurt protest Protest Avto Največji evropski avtosalon blokirali aktivisti

Se razstavišče prodaja?

Letošnji avtomobilski salon je bil odpovedan, potem ko je Švica v luči širjenja novega koronavirusa prepovedala velike dogodke. Pozneje so varnostne ukrepe v Švici še zaostrili in čeprav so mnoge od teh odpravili, prepoved velikih dogodkov ostaja.

IAA v Frankfurtu Avto Zaključek avtosalona v Frankfurtu razburkal avtomobilske vode

Fundacija GIMS je oblasti v Ženevi po odpovedi marčnega dogodka zaprosila za finančno podporo za pokritje 11 milijonov švicarskih frankov (10,3 milijona evrov) stroškov, povezanih s sejmom 2020. Pri tem je izpostavljala, da je salon največji javni dogodek v Švici, ki regiji prinese okoli 200 milijonov frankov prihodkov.

Ženevska kantonska vlada je fundaciji sicer ponudila posojilo v višini 16,8 milijona frankov, ki pa ga je fundacija zavrnila. Pogoji odplačila so bili namreč neustrezni, prav tako je posojilo prinašalo pogoj, da se dogodek leta 2021 izvede.

Organizator sedaj preučuje druge možnosti, tudi prodajo salona razstavišču Palexpo, na katerem se običajno odvija.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.