Avto
1644 ogledov

Najbolj znani begunec na svetu predstavil svojo plat zgodbe

Epa
Nekdanji šef koncerna Renault-Nissan Carlos Ghosn, ki mu je pred manj kot dvema tednoma uspel filmski pobeg iz Japonske, kjer je čakal na sojenje, je v zatočišču, v Libanon, pojasnil svojo plat zgodbe.

Carlos Ghosn je iz Japonske, kjer mu grozi v primeru obsodbe na sodišču do 15 let zapora, zbežal v Libanon, kjer je v sredo predstavil svojo plat zgodbe in pobega. Kot pravi Ghosn, ki je odraščal v Libanonu, ima pa še brazilski in francoski potni list, je zbežal pred japonskim pravosodnim sistemom. 

Ghosn odstopil Avto Carlos Ghosn se ni dovolil ponižati

Trenutno najbolj znani begunec na svetu je dejal, da so ga japonski tožilci obravnavali brutalno in brezobzirno. Kot je dejal, so mu grozili, da bodo ukrepali proti njegovi družini, če ne bo priznal obtožb, ki mu jih očitajo.

Sodišče v Tokiu je izdalo nalog za aretacijo žene nekdanjega menedžerja Carlosa Ghosna, ki je pred sojenjem na Japonskem nedavno pobegnil v Libanon. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na japonske agencije, je obtožena krivega pričanja. Ghosnova žena Carole naj ne bi neposredno pomagala možu pri begu, naj pa bi aprila lani med zaslišanjem na tokijskem sodišču lagala o srečanju z neimenovanim posameznikom.

"Bil sem brutalno odpeljan iz sveta, kot sem ga poznal do aretacije," je v Bejrutu povedal nekdanji šef Nissana in Renaulta, ki je prvič po aretaciji zaradi finančnih zločinov po več kot letu dni spregovoril na tiskovni konferenci. "Odtrgali so me od družine, prijateljev, moje skupnosti, Renaulta, Nissana in Mitsubishija."

 | Avtor: Epa Epa

Carlos Ghosn Avto Uradno konec z Ghosnom!

65-letni Ghosn je po begu iz Japonske zdaj mednarodni ubežnik. Na Japonskem ga obtožujejo številnih finančnih kršitev. Ghosnovo sojenje naj bi se začelo že to pomlad. V povezavi z očitki o finančnih goljufijah pravi, da ga je spodnesel zaplet, pripravljen v podjetju, ki so ga podprli mnogi direktorji.

Na Ghosnov pobeg se je danes odzval tudi japonski avtomobilski proizvajalec Nissan, ki naj bi ga Ghosn oškodoval s finančnimi malverzacijami. Ghosnovo dejanje je ostro obsodil in napovedal nadaljevanje pravnih postopkov proti njemu.
 

"Bil sem pripravljen na upokojitev pred junijem 2018 ... Žal sem sprejel izziv nadaljevanja integracije obeh podjetij (Renault in Nissan)," je dejal in dodal: "Nekateri moji japonski prijatelji so mislili, da je, če se me bodo znebili, to edini način, da se bodo znebiti tudi vpliva Renaulta v Nissanu." Poudaril je, da je žrtev zarote in dejal, da so vse obtožbe, ki ga bremenijo kaznivih dejanj, neutemeljene.

Ghosn, ki je na Japonskem čakal na sojenje zaradi finančnih malverzacij, je po prihodu v Libanon poudaril, da je pobegnil pred krivicami in političnim preganjanjem na Japonskem. Po aretaciji novembra 2018 je preživel 108 dni v priporu ob zelo strogih pogojih. Prav tako je moral stroge pogoje spoštovati po plačilu varščine, država mu je denimo predpisovala, kje lahko živi in kdaj lahko vidi ženo.

 | Avtor: Epa Epa

Ghosn je spregovoril o tem, zakaj so se direktorji Nissana "zarotili proti njemu. Po njegovih besedah je bil eden od razlogov ta, da je Nissan v začetku leta 2017 začel pešati. Ghosn je takrat dejal, da pri Nissanu ne bo več opravljal vloge, ki jo je opravljal. "Oktobra 2016 sem se odločil, da ne bom več šef Nissana, saj sem podpisal pogodbo z Mitsubishijem. V Mitsubishi sem se preselil kot predsednik uprave."

Carlos Ghosn Avto Obtoženemu magnatu v izjemnem preobratu uspelo pobegniti z Japonske

Podrobnosti Ghosnovega pobega sicer še vedno niso jasne. Svoj dom v Tokiu naj bi nekdanji menedžer zapustil 29. decembra okoli poldneva. Z japonskega letališča Kansai 400 kilometrov zahodno od prestolnice naj bi poletel z zasebnim letalom malo po 23. uri na isti dan. Ghosna naj bi po poročanju japonske televizije NHK skrili v velik kovček. Tega na letališču niso pregledali z rentgenom, saj je bil prevelik, da bi ga poslali skozi napravo. Tudi sicer letališča na zasebnih letih pogosto ne pregledajo vse prtljage na željo operaterjev ali pilotov. NHK je še poročala, da sta Ghosnu po najnovejših ugotovitvah japonskih preiskovalcev pri begu pomagala dva ameriška državljana.

Spregovoril je tudi o času v priporu, preden je položil varščino v višini skoraj 12 milijonov evrov, da bi se lahko branil s prostosti: "Zasliševali so me tudi osem ur na dan, brez prisotnih odvetnikov. Samo še slabše bo, če ne priznate, mi je večkrat dejala tožilka."

Carlos Ghosn | Avtor: Epa Epa

Carlos Ghosn Avto Vse več sestavljenih kock okoli filmskega pobega avtomobilskega magnata

Interpol je za Ghosnom prejšnji teden razpisal tiralico. Libanon z Japonsko nima sklenjene mednarodne pogodbe o izročitvi, uradniki pa so že povedali, da ga ne nameravajo vrniti nazaj na Japonsko.

Komentarjev 1
  • tone51 16:01 08.januar 2020.

    Bil sem brutalno odpeljan iz sveta, kot sem ga poznal do aretacije....abejž no pofukan snob muslimanski