Avto
6124 ogledov

Obtoženemu magnatu v izjemnem preobratu uspelo pobegniti z Japonske

Carlos Ghosn
Nekdanjemu šefu naveze Renault-Nissan je po izjemnem preobratu dogodkov in po več kot enem letu pravne drame, za zdaj še na neznan način uspelo pobegniti z Japonske.

Carlos Ghosn je obdolžen, da je kot vodja avtomobilskega imperija Renault-Nissan, ki zaposluje 470 tisoč ljudi, ima 122 tovarn po svetu in proda več kot 10 milijonov vozil na leto, zlorabil svoj položaj in na desetine milijonov sredstev zavezništva porabljal za osebne nakupe in financiranje dragega življenjskega sloga. Aretirali so ga 19. novembra leta 2018, takoj ko je stopil z letala v Tokiu.

Po 108 dneh je bil Carlos Ghosn izpuščen iz pripora, potem ko je tokijsko sodišče ugodilo njegovi prošnji in pologu varščine skoraj 12 milijonov evrov.

Carlos Ghosn | Avtor: EPA EPA

Grozi mu do 15 let zapora

Ghosn, ki mu na Japonskem grozi do 15 let zapora, je vseskozi trdil, da so obtožbe neutemeljene in zgolj zarota visokih Nissanovih direktorjev, ki se niso strinjali z Ghosnovim načrtom še tesnejšega združevanja z Renaultom.

Carlos Ghosn Avto Renault ni sledil Nissanovemu "puču" proti Ghosnu

Ghosnu, rojenemu v Braziliji, otroštvo pa je preživel v Libanonu, je po več kot letu dni uspelo zapustiti Japonsko. V izjavi, objavljeni 30. decembra po prihodu v Libanon, je Ghosn dejal, da ne beži iz Japonske pred pravičnostjo, temveč se le izogiba krivicam in političnemu preganjanju.

Carlos Ghosn | Avtor: Epa Epa

"Izognil sem se krivicam"

"Zdaj sem v Libanonu. Pristranski japonski pravosodni sistem me ne bo več imel za talca. Ne bodo me več diskriminirali," je dejal Ghosn in dodal "Nisem pobegnil pred pravičnostjo - izognil sem se krivicam in političnim preganjanjem."

Preiskavo so pred več meseci sprožili Nissanu, kjer so Ghosna in zastopnika koncerna Grega Kellyja sumili, da sklepata sumljive oz. nedovoljene posle. Prirejala naj bi podatke o plačevanju nadomestil za kotacijo vrednostnih papirjih in zakrivala zneske svojih prejemkov, Ghosn naj bi uporabljal sredstva družbe v zasebne namene, pri tem pa naj bi sodeloval tudi Kelly. Nepravilnosti naj bi trajale več let.
 

Ni jasno, kdaj in kako je Ghosnu uspelo zapustiti Japonsko in prispeti v Libanon, državo, katere državljan je. Japonska javna radiotelevizija NHK navaja, da je Ghosn v Libanonu pristal z zasebnim letalom in vstopil v državo pod drugim imenom.
NHK poroča, da bo Japonska težko prepričala Libanon, naj jim padlega avtomobilskega titana vrne, da bi mu sodili na Japonskem, saj država z Libanonom nima sklenjenega sporazuma o izročitvi.

Carlos Ghosn Avto Uradno konec z Ghosnom!

Ghosn ni imel dovoljenja zapustiti Japonske, zdaj pa mu bodo verjetno zasegli nekaj manj kot 12 milijonov evrov jamstva, da ne pobegne pred sojenjem.

Carlos Ghosn | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Carlos Ghosn Padli velikan Avto Shujšani Ghosn odločno branil svojo nedolžnost

Odvetniki ne vedo ničesar

Eden od odvetnikov, ki zastopa Ghosna, je japonski javni radioteleviziji NHK dejal: "Ne vem ničesar.«  Časnik Wall Street Journal, ki se sklicuje na vire, ki so bili seznanjeni s prebegom, pa je poročal, da je Ghosn v Libanon prišel v ponedeljek.

Okrožno sodišče v Tokiu je NHK pojasnilo, da ni spremenilo pogojev za varščino, ki Ghosnu prepovedujejo mednarodna potovanja. Po navedbah japonskih vladnih uradnikov v bazi japonske agencije za priseljevanje ni zabeleženih podatkov o odhodu Ghosna.

Carlos Ghosn se je med novinarje zapeljal v Twizyju Z. E., malem električnem mes | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ghosn odstopil Avto Carlos Ghosn se ni dovolil ponižati

Ghosn je v izjavi po prebegu še dejal, da bo svojo na novo pridobljeno svobodo končno uporabil za predstavitev svoje plati zgodbe: "Zdaj lahko končno prosto komuniciram z mediji in se veselim začetka prihodnjega tedna."
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.