Avto
633 ogledov

Renault ni sledil Nissanovemu "puču" proti Ghosnu

Carlos Ghosn Gregor Prebil
Renault je zaradi afere, v katero je zapleten njihov vodja Carlos Ghosn, ubral drugačno pot kot Nissan.

Pridržani izvršni direktor Renaulta Carlos Ghosn ostaja na funkciji, so sinoči sklenili člani Renaultovega upravnega odbora. Za zagotovitev nemotenega poslovanja pa bo v vmesnem času skrbel izvršni poslovni direktor Thierry Bollore.

Ghosn bo torej kljub aretaciji na Japonskem obdržal svojo funkcijo na čelu Renaulta. So pa člani upravnega odbora Ghosnova pooblastila začasno zaupali izvršnemu poslovnemu direktorju Bolloreju, ki naj bi zagotavljal nemoteno poslovanje.

V Nissanu pa je vodstvo že napovedalo, da bodo Ghosna umaknili z mesta predsednika.

Prvega moža koncerna Renault, ki je z japonskima proizvajalcema Nissanom in Mitsubishijem združen v tesno trojno zvezo, so na Japonskem aretirali v ponedeljek. Pristojni organi so preiskavo pred več meseci sprožili v Nissanu, kjer so Ghosna in zastopnika koncerna Grega Kellyja sumili, da sklepata sumljive oz. nedovoljene posle in to tudi z denarjem Nissana.

Prirejala naj bi podatke o plačevanju nadomestil za kotacijo vrednostnih papirjev in zakrivala zneske svojih prejemkov, Ghosn naj bi uporabljal sredstva družbe v zasebne namene, pri tem pa naj bi sodeloval tudi Kelly. Nepravilnosti naj bi trajale več let.

V Renaultu so dejali, da preiskave ne morejo komentirati, so pa pozvali Nissan, naj z njimi deli vse informacije, ki jih je podjetje zbralo v sklopu notranje preiskave, povzema STA.

Francoske in japonske oblasti se medtem trudijo zagotoviti investitorjem, da je usoda zavezništva med Nissanom, Renaultom in Mitsubishijem stabilna.

Kaj je v ozadju Nissanovega "puča"

Ghosn velja za enega najmočnejših vodilnih kadrov v avtomobilski industriji in arhitekta omenjene alianse med Nissanom, Renaultom in Mitsubishijem. Skupaj proizvajalci tvorijo eno najmočnejših in vplivnih avtomobilskih povezav na svetu.

Čeprav je imel zaradi rešitve Nissana pred bankrotom Ghosn na Japonskem skorajda zvezdniški status, pa so se v ozadju povezave v zadnjem času očitno dogajala tudi nesoglasja. Zanimivo je namreč, da so preiskavo sprožili, vodili in objavili kar pri Nissanu. Nekateri so prepričani, da je v ozadju dogajanja nezadovoljstvo nekaterih vodilnih v Nissanu glede smeri, v katero je v zadnjem času zaplula trojna zveza, saj ima Renault v Nissanu večji lastniški delež kot obratno in s tem tudi večji vpliv. Ghosn naj bi v kratkem predstavil načrt, kako naj bi zvezo še trdneje povezali med seboj.

Lokalni tokijski mediji poročajo, da je tokijski tožilec od tamkajšnjega sodišča dobil dovoljenje za podaljšanje pridržanja Ghosnu za deset dni. Tožilstvo je imelo namreč po njegovi aretaciji na voljo 48 ur, da vloži obtožnico, ga izpusti na prostost ali zahteva podaljšanje pridržanja za nadaljnje zaslišanje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.