Avto
1228 ogledov

Carlos Ghosn se ni dovolil ponižati

epa
Še dobra dva meseca nazaj ena najmočnejših figur v avtomobilski industriji je danes uradno postala preteklost.

Carlos Ghosn je sam odstopil z dvojne funkcije generalnega direktorja in predsednika Renaulta. To sta bilia njegova zadnja preostala stebra moči, potem ko je bil že kmalu po novembrski aretaciji na Japonskem zaradi suma poslovnih goljufij odstavljen z mest vodje Nissana in Mitsubishija, ostalih dveh proizvajalcev v skupni aliansi s francoskim proizvajalcem.

Da Ghosn ni bil samo "eden od mnogih," priča dejstvo, da je njegov odstop sporočil svetu sam francoski finančni minister Bruno Le Maire. "Carlos Ghosn je sinoči odstopil," je povedal Le Maire v intervjuju v švicarskem Davosu, kjer je te dni zbrana gospodarska smetana sveta. 

"Sedaj je čas, da se vzpostavi novo vodstvo," je dodal Le Maire. Zanimanje francoske države za dogajanje v Renaultu in širše v aliansi treh znamk je razumljivo, saj ne gre le za enega največjih zaposlovalcev, temveč ima država s 15 odstotki tudi največji posamični lastniški delež v proizvajalcu. 

Napovedi, da bosta v Ghosnove čevlje stopila vsak v svoji funkciji Thierry Bollore, dosedanji namestnik generalnega direktorja, in Jean-Dominique Senard, ki je doslej vodil še en francoski ponos, družbo Michelin, so se uresničile. Slednji bo tudi vezni člen s partnerjema Nissanom in Mitsubishijem. Po sestanku upravnega odbora je Senard poudaril pomen zavezništva in dodal, da je njihova dolžnost, da nadaljujejo začeto delo. 

Da so 64-letnemu Ghosnu, rešitelju Renaulta in Nissana ter dobitnika številnih podjetniških nagrad, štete ure na čelu Renaulta, ki ga je vodil, je bilo jasno že pred nekaj dnevi, saj bi ga na napovedani seji v vsakem primeru zamenjali. Ghosn si je tako prihranil sramoto in je odstopil sam. 

Ghosna, ki ne priznava očitanih dejanj finančnih malverzacij v višini več deset milijonov evrov in se je izrekel za nedolžnega, so v Tokiu aretirali 19. novembra lani, 11. januarja pa je tožilstvo, ki mu med drugim očita prikrivanje prihodkov in zlorabo položaja, zoper njega vložilo dve obtožnici. Padli menedžer po odločitvi sodišča ostaja za zapahi, tam bo po vsej verjetnosti dočakal začetek sojenja, kar pa bi lahko trajalo tudi pol leta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.