Avto
5758 ogledov

Najboljši motor na svetu ima trenutno ...

Ferrari motor Ferrari
Podeljene so bile nagrade za najboljše motorje na svetu. Po letih malih zmagovalcev je očitno čas, ko prevladujejo zverine.

International Engine of the Year je nagrada, ki izpostavlja posebne dosežke na področju pogona avtomobilov. Podeljujejo jo v več kategorijah glede na prostornino, najbolj čislan pa je seveda skupni zmagovalec. 

Letos je to še tretjič zapored postal Ferrarijev 3,8-litrski V8 bi-turbo motor, ki poganja modele 488, 488 spider in od nedavnega še 488 pista. Žirija je zapisala, da je bil že osemvaljnik v nekaj let starem 488 "skoraj perfekten primerek visokozmogljivega turbo motorja, ki je tekmecem postavil letvico zelo visoko. Toda posodobljeni agregat za model 488 pista je najboljši motor na svetu naredil le še boljšega."

Na drugo skupno mesto se je uvrstil Porschejev turbo 3,0 litrski šestvaljnik, ki žene modele 911, macan in cayenne, na tretje pa še eno Ferrarijevo srce, mogočni V12 s 6,5 litri prostornine. Sledijo Teslin električni pogon, Volkswagnov litrski turbo trivaljni bencinar in BMW 1,5-litrski trivaljni hibrid. 

Ferrarijev 3,9-litrski motor je slavil tudi v kategorijah za najboljši športni motor in za najboljšega v kategoriji med tremi in štirimi litri prostornine. 

Kaj pa motorji za običajne smrtnike?

Še nedolgo nazaj so naslove najboljših na svetu prejemali mali motorji, kot sta Fordov ali PSA trivaljnik. Danes so potisnjeni v ozadje. 

 V "ljudskih" razredih je žirija v kategoriji do enega litra za najboljšega tokrat označila že omenjeni Volkswagnov trivaljnik, v kategoriji do 1,4-litra je znova slavil PSA (Citroën, Peugeot in Opel) z 1,2-litrskim trivaljnikom, kategorijo višje do 1,8 litra je trenutno prvo ime BMW-jev bencinski hibrid, medtem ko je med 1,8 in 2,0-litra najbojši 2,0-litrski motor Porscheja. 

Dizlov skorajda ni med nominiranci po kategorijah, prav tako je bilo v finalu le malo neevropskih proizvajalcev, je pa kar nekaj hibridov in električnih motorjev. Dvojno krono za zeleni in električni pogon leta je prejel ameriški proizvajalec Tesla. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 08:17 07.junij 2018.

    To so najboljši motorji na svetu: Motorje RD-180 so razvili ruski znanstveniki v podjetju Energomash, v ZDA pa jih za vesoljske rakete atlas 5 dobavlja skupno ameriško-rusko podjetje RD Amross. Sedanja pogodba z ZDA o dobavi raketnih motorjev RD-180 je ...prikaži večje sklenjena do konca leta 2018.